Може ли да бъде върната интригата във Формула 1 и отново да има голям интерес към състезанията в спорта е основният въпрос, който стои пред най-престижната автомобилна надпревара. Това беше попитан и световният шампион Люис Хамилтън преди уикенда за Гран при на Канада. Британският пилот има своя рецепта за това как Формула 1 отново да стане интересна за зрителите.

"Много хора казват, че Формула 1 е станала скучна, нали така. Всеки се пита как може това да се направи и често се говори за промяната в правилата, но според мен това не води до много големи разлики или повече интрига. По-големите промени трябва да бъдат в неща различни от правилника", каза петкратният световен шампион.

Според Хамилтън Формула 1 вече не е чак толкова тежка от физическо естество за пилотите.

"Мисля, че този спорт трябва да бъде по-тежък чисто физически. Да те изцежда като един маратон например, а сега не е така. Има състезания, в които се чувствам отлично след края на дистанцията и съм готов за още две или три състезания поред", обяснява пилотът на "Мерцедес". И добавя: "Спортът просто не е достатъчно тежък, защото виждаме все повече млади момчета да влизат във Формула 1 без проблем. А това трябва да бъде спорт за мъже, за най-подготвените."

Световният шампион даде за пример ерата с V-образните 12 цилиндрови мотори, когато пилотите нямат хидравлична помощ на кормилната уредба.

"За съжаление виждаме, че правилата се предлагат и приемат от хора с пари и власт, а пилотите нямат думата. Ние искаме да участваме в тези разговори, защото имаме най-реалната преценка."

Идеите на Хамилтън за промяна във Формула 1 включват и по-голямо расово и етническо разнообразие в спорта. Според британеца, който е първият цветнокож пилот в историята на Формула 1, е нужно да се направи нещо в тази посока.

"Формула 1 е спортът с най-малко разнообразие в света и мисля, че трябва да се направи нещо в тази посока. Нужно е всички хора да имат равен шанс в живота. Ще бъде хубаво, ако повече хора от различни раси или малцинства имат шанс да влязат в нашия спорт", завърши британецът, който има четири победи в първите шест старта от началото на сезона.

Дневник