Дипломатически скандал се разрази часове преди европейската квалификация между Черна гора и Косово в група А, където е и българският национален отбор. Балканското дерби беше белязано от отказ на част от черногорските футболисти да излязат на терена в Подгорица.

Част от етническите сърби в състава Филип Стойкович и Мирко Иванич обявиха, че няма да играят в двубоя. Двамата са футболисти на "Цървена звезда". В последните месеци напрежението между Сърбия и Косово се повиши, като в Прищина имаше и специализирани акции.

Селекционерът на Черна гора Любиша Тумбакович също не води двубоя. Съставът е воден от неговите асистенти Миодраг Джудович и Драгойе Лекович.

Сърбия не признава съществуването на Косово и това е причината Тумбакович и двама от футболистите да откажат да играят в мача. Освен това сблъсъкът в Подгорица се играе пред празни трибуни, заради наказание на черногорците.

В срещата с Англия от европейските квалификации публиката в Подгорица обиждаше на расова основа част от английските национали.

Дневник