Шампионът в Националната баскетболна асоциация (НБА) "Голдън стейт уориърс" отказа да сдаде титлата и спечели петия мач от финалната серия с "Торонто раптърс". "Воините" бяха изправени до стената, но се наложиха със 106:105 като гост в "Скотиабанк арена", за да намалят резултата в серията до 2:3.

Стеф Къри и съотборниците му се върнаха от невъзможна ситуация в края на двубоя и показаха здрави нерви, за да вземат втора победа в залата на "Раптърс".

"Торонто" беше близо до това да вземе успеха и да триумфира с историческа първа титла, но не се възползва от предимството пред собствените си фенове. Серията ще се пренесе обратно в залата на "воините" "Оракъл арена" в Окланд, а при нов техен успех ще се играе седми мач отново в Торонто.

"Вкарахме много важни стрелби в последната четвърт. Целта беше да спечелим този мач и след това да мислим за завръщането в нашата зала. Кевин Дюрант ни помогна с всичко, което можеше да даде в този мач", каза Къри след края на двубоя.

Лидерът на "Голдън стейт" завърши с 31 точки, седем асистенции и осем борби. Къри реализира 10 от 23 опита за стрелба, включително пет от 14 от тройката. Той пропусна шест поредни тройки през второто полувреме, но вкара в най-важния момент, когато тимът му изоставаше.

Клей Томпсън добави 26 точки и шест борби. Гардът вкара седем тройки. Дреймънд Грийн беше близо до нов "трипъл-дабъл" – 10 точки, 10 борби и осем асистенции. Демаркъс Къзинс завърши с 14 точки.

Участие в мача взе Кевин Дюрант, който лекува контузия, но игра 11 минути. Крилото записа 11 точки при три от пет стрелба. Дюрант беше безгрешен от тройката, но след това напусна с контузия в десния крак, като участието му в следващия мач е под въпрос.

За "Торонто" най-резултатен беше Кауай Ленърд с 26 точки, а Кайл Лаури добави 18.

Двубоят се разви много драматично, след като беше изключително оспорван. "Голдън стейт" започна силно и поведе с шест точки след първата четвърт, но следващите две части завършиха при равенства – 28:28 и 22:22.

Във финалните 12 минути драмата беше пълна, но там лидерите на отборите се разиграха. "Торонто" стопи пасива на "воините" след силна игра на Ленърд. Той имаше само точка в третата четвърт, но взе нещата в свои ръце и след ключов таймаут за "Голдън стейт" около 5.30 минути преди края се разигра, за да вкара 10 точки за около 2 минути.

Силните минути на "Торонто" доведоха от аванс от шест точки за домакините. Отговорът на шампионите беше категоричен, които направиха серия от 9:0, за да поведат на свои ред.

Драмата се засили с две поредни грешки от двете страни и нарушение в атака на Къзинс, което предостави последното нападение в мача на "Торонто" при 106:105 за гостите. Ленърд беше пазен от двама и не успя да се освободи, което остави чиста стрелба от тройката за Лаури, но гардът пропусна със сирената.

Следващият мач от серията е в петък сутрин в Окланд. Дотук в серията "Голдън стейт" няма победа в своята зала, като загуби два пъти поред. Тимът обаче ще се надява на успех, за да стигне до решителен седми мач и да се бори за трета поредна титла и четвърта за последните пет години.

"Воините" ще опитат да станат едва втория отбор, обърнал финалната серия от 1:3. Единственият, който го е правил досега е "Кливланд кавалиърс" през 2016 г. именно срещу "Голдън стейт".

Дневник