На фона на заявеното от "Булгаргаз" предложение цената на природния газ да спадне от 1 юли, макар и минимално, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори прогнозира, че на практика цената за крайните клиенти на синьото гориво предстои да се покачи. това е написано в отворено писмо, адресирано до министъра на енергетиката, председателя на енергийния регулатор и директорите на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". Асоциацията посочва, че обединява 34 от най-големите и енергоемки предприятия в България, които отговарят за повече от 80% от индустриалното потребление и са основната група крайни клиенти на пазара за природен газ в България.

Според организацията на фона на обявените от управляващите първи стъпки към диверсификация на източниците на природен газ за българския пазар на заден план е оставена тема, която се отнася до интеграцията с регионалните пазар в контекста на идеята за газоразпределителен център "Балкан", известен още като хъб.

В писмото се посочва, че румънският оператор Transgaz SA бе обект на разследване от ЕК за ограничаване конкуренцията на пазара за природен газ в Югоизточна Европа като към момента няма публично известна информация за развитие по делото, въпреки че организацията е отправила запитване до Европейската комисия. Според асоциацията поетите подробни ангажименти за изграждане и модернизация на компресорни станции, както и осигуряване на достъп до капацитет за местен добив в Румъния са от основно значение за осигуряването на диверсифицирани източници за българския пазар.

Едновременно с това румънският оператор в условията на спешност и липса на прозрачност е утвърдил новите тарифи за пренос през транзитната си газопреносна мрежа, като средното увеличение за газова година 2019-2020 по изчисление на асоциацията достига до 150% (в сравнение с 2018-2020).

Асоциацията посочва, че според нейните членове тези тарифи целят кръстосано субсидиране между необходимите годишни приходи за транзит и пренос по вътрешната газопреносна мрежа на Румъния за сметка на крайните клиенти в регионалните пазари, сред които и България. Организацията оценява тези допълнителни разходи, които са предмет на тарифите на румънския оператор на близо 18 млн. евро годишно.

Реалното увеличение в крайните цени на природния газ за всички клиенти в България ще бъде минимум 3%, което ще нулира ефекта за крайните потребители от по-рано реализираните сделки с алтернативни източници, посочва асоциацията в позицията си.

В нея се допълва, че така българският пазар ще бъде лишен от достъп до алтернативни доставки и местен добив в Румъния.

Асоциацията настоява за "спешни и категорични действия" от страна на отговорните институции, които да защитят както интереса на крайните клиенти в България, така и дадените начални стъпки към либерализация, диверсификация на източниците и свързаност на регионалните пазари.

Дневник