Колко са защитените територии в България и защо Природен парк „Шуменско плато“ е една от тях? От къде можем да научим повече за застрашените животни и растения и какво трябва да направим, за да могат да оцелеят и да не попаднат сред изчезналите видове? На тези и още въпроси малки и големи ученици могат да намерят отговори през лятната ваканция, като се включат в часовете по Горска педагогика.

Заниманията се организират и водят от експерти от Североизточното държавно предприятие и ПП „Шуменско плато“.

„Съвременните деца знаят много, четат и черпят разнообразна информация от интернет, но за съжаление рядко ходят в гората и връзката им с природата се свежда до спорадични пикници с родителите. Целта на шуменската група горски педагози е да изкараме малчуганите от класните стаи, от домовете им и да им покажем, че гората е място, където могат да се забавляват, да играят и да учат далеч от мобилните телефони и компютрите“, смята Светла Колева от ПП „Шуменско плато“. Според нея летните занимания в гората са най-добрият начин децата да усетят природата, да я заобичат и да станат най-големите защитници на зеленото богатство на България.

„Уроците, които провеждаме с малките ученици са в рамките на два часа и това, че искат да останат с нас и след това ни показва, че сме на прав път и че Горската педагогика в страната ни трябва да продължи да се развива и да търси и намира все повече съмишленици“, категорична е Колева.

Заявки за участие в часовете по Горска педагогика могат да се направят в дирекциите на ПП „Шуменско плато“ и СИДП или на телефон 0878 596 860.

ШУМ.БГ