България трябва да стабилизира основния си състав и да бъде в най-добра форма за олимпийската квалификация през месец август. Това изтъкна като факт селекционерът на волейболните национали Силвано Пранди след шестата загуба в Лигата на нациите.

В неделя българският тим отстъпи с 1:3 на Италия във Варна. В минитурнира, в който България беше домакин, отборът загуби два пъти и победи единствено Австралия.

"Първото, което трябва да направя, е да започна да стабилизирам основния състав. Това също постепенно ще започне да носи спокойствие. Това обаче може да стане след завръщането на Теодор Салпаров и Виктор Йосифов. Това е следващата цел пред мен", каза Пранди.

Той обясни, че вече е по-спокоен и е видял положителни неща в представянето на отбора. След загубата от Япония в събота Пранди беше по-краен: "Приличахме на отбор, който започва да учи азбуката на волейбола".

"Сега като цяло съм по-спокоен в сравнение с предходния мач. Смятам, че имаме време до олимпийската квалификация, зависи какви способности ще имаме тогава. Към настоящия момент съм спокоен, че имаме време да подготвим нашия отбор. Трудно е да правя някакви предсказания дали отново можем да бъдем сред най-силните в света", добави 72-годишният специалист.

Пранди обясни, че не се притеснява от загуби и ги оправда с факта, че "някои играчи се включват постепенно в тима". "За мен не е важно в момента да сме във форма, а да се получи, когато е най-важно".

България се отправя към Бразилия за четвъртата седмица от надпреварата. В минитурнира в Куяба волейболистите на Силвано Пранди ще срещнат домакините, Русия и Германия.

Дневник