Грижи в домашна среда за хора над 65 години е новата социална услуга, която ще предоставя община Шумен. Помощта ще оказват мобилни екипи. Те ще подпомагат нуждаещите се за справяне с ежедневните им дейности от бита, поддържане хигиената в дома, хранене, пазаруване, придружаване до лекуващ лекар или разходка.

Дейността ще се финансира със средства от спечелен проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, процедура „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 2". Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 482 528 лв.

„Този проект ще допълни социалните услуги „лични асистенти“ и „домашни помощници“. Тук се набляга повече на здравната помощ, като не се изключват и други социални грижи. По проекта сумата, определена за един потребител е малко над 2000 лв.“, обясни за ШУМ.БГ заместник-кметът по здравеопазване и социални дейности в община Шумен д-р Светлана Маркова.

Тя даде и пример - от новата услуга ще се възползва възрастен човек със счупен крак, изписан от болницата, нуждаещ се от помощ в домашни условия докато се възстанови.

„Грижата е мобилна, временна, докато от нея се нуждае даден потребител на услугата. На това се набляга. Услугите ще се предоставят до 2 часа на ден. Максималният брой за община Шумен е 201 човека. Но не във всеки момент това ще е броят на хората, които се нуждаят от помощ. Разбира се целта е да се обхванат повече възрастни хора“, каза още д-р Маркова.

В мобилните екипи ще се включат различни специалисти според нуждата на конкретния човек – медицински сестри, санитари, психолог, рехабилитатор и др.
Проектът ще се изпълнява година и половина, до 29 ноември 2020 г. През първите шест месеца предстои подготовка на дейностите и екипите, както и да се направи оценка и подбор на кандидатите, които ще ползват услугите.

ШУМ.БГ