Българският национален отбор по волейбол спечели последния си мач от минитурнира в Куяба, част от Лигата на нациите, след като надви Германия с 3:2 (26:28, 18:25, 25:23, 25:19, 15:10). Избраниците на Силвано Пранди изоставаха с 0:2 гейма, но показаха характер, за да прекъснат серията си от четири поредни загуби.

Волейболистите са с актив от четири победи и осем поражения в Лигата на нациите. Три от четирите победи дойдоха в мачове, които продължиха пет гейма. В петък и събота волейболистите бяха загубили от Бразилия и Русия, като взеха едва един гейм от двата мача.

Първият гейм беше много оспорван, каот в него България имаше предимство, но около втората техническа пауза Германия изравни и резултатът започна да се движи точка за точка. След това Бундестимът имаше четири геймбола и се възползва, за да вземе първата част.

Във втората психологическото предимство и това на полето беше за германския отбор и той се възползва, за да поведе с 2:0.

Третият гейм можеше да отиде във всяка посока, след като България водеше с 15:10, но след това допусна изравняване при 21:21. Все пак българите съумяха да затворят гейма, а това им даде голямо предимство за четвъртия, в който бяха далеч по-добри от съперника си. Стигна се до тайбрек, в който България поведе с няколко точки. Германия съкрати аванса до две, но нямаше сили за поведе и след 15:10 отстъпи.

Най-резултатен за България беше Цветан Соколов с 21 точки, а крайните нападатели Розалин Пенчев и Мартин Атанасов добавиха по 11. За Германия Кристиан Фром реализира 19 точки, а Симон Хирш – 15.

В следващия уикенд от надпреварата България е домакин в Пловдив, като приема Сърбия, Иран и САЩ.

Дневник