Шампионът от "Ролан Гарос" Рафаел Надал смята, че е странно, че "Уимбълдън" е единственият турнир, който има свой критерий за подреждане на схемата на участниците.

Заради особеностите на предстоящия трети за сезона турнир от Големия шлем испанецът се очаква да е трети в схемата, въпреки че в световната ранглиста е втори пред Роджър Федерер.

Според Надал това е вечната тема преди "Уимбълдън". "Това е единственият турнир през сезона, в който се прави това, което те смятат. Има един критерий. Така или иначе - дали съм втори или трети, аз трябва покажа най-доброто си ниво, за да се боря за това, към което се стремя. Ще приема да съм трети, ако така виждат нещата, и ще се боря да спечеля мачовете, които ми се паднат", каза испанецът в програмата "Вамос".

"Единственото, което на мен не ми изглежда добре в тази история, е, че само "Уимбълдън" го прави. Ако го правеха всички, всичко щеше да е наред, но да го прави само един турнир... Не става въпрос само за мен, ставало е и с други тенисисти", каза Надал.

Турнирите в календара на АТП разчитат на световната ранглиста за определяне на схемата си, като единственото изключение е "Уимбълдън". Там се вземат предвид точките в ранглистата към 24 юни 2019, добавят се спечелените точки от турнири на трева в последните 12 месеца преди тази дата, както и 75% от точките, спечелени на най-успешния турнир на трева още 12 месеца назад.

Според Надал по този начин организаторите на "Уимбълдън" "не уважават статута, който някои играчи са си заслужили в течение на сезона".

Жребият за турнира ще се тегли в петък.

Дневник