Франция не е предприела достатъчно действия, за да спре замърсяването на въздуха в Париж, постанови административният съд в Монтрьой, цитиран от Би Би Си.

Делото бе заведено от майка и дъщеря, които заявиха, че здравето им се е влошило докато са живели близо до оживен околовръстен път в столицата. Всичките им проблеми обаче изчезнали, когато се преместили, посочват те.

Според френската Агенция за обществено здраве замърсяването на въздуха е причина за 48 хил. случая на преждевременна смърт на година.

Делото, подкрепено от неправителствени организации, бе първото, заведено от физически лица срещу френската държава заради здравни проблеми, причинени от замърсяването на въздуха. Майката, на 52 години, и дъщерята, на 16, казаха, че властите не са предприели ефективни стъпки срещу атмосферното замърсяване, особено през декември 2016 г.

"Държавата допусна грешка като предприе недостатъчни мерки за качеството на въздуха", когато между 2012 и 2016 г. не успя да намали нивата на определени замърсяващи газове, посочи административният съд в Монтрьой.

Адвокатът на жените коментира: "От сега нататък държавата ще трябва да взема ефективни мерки в борбата със замърсяването на въздуха"

Съдът обаче отхвърли иска на двете за 160 хил. евро обезщетение, като заяви, че не е намерил пряка връзка между техните здравословни проблеми и неуспеха на държавата да предприеме действия.

Двете твърдят, че респираторните им проблеми – хроничен бронхит и пристъпи на астма – са се влошавали по време на пикове на замърсяването. Те напуснали Париж и отишли да живеят в Орлеан, в централна Франция, и казват, че здравето им значително се е подобрило.

В момента има заведени около 40 подобни дела в градовете Лион, Лил и Гренобъл. По тях все още се очакват решения.

Париж от години опитва да реши проблема със смога, а властите въведоха глоби за превозните средства, които нямат стикер Crit'Air според емисиите – част от схемата за насърчаване на нискоемисионни превозни средства.

Дневник