Бели екипи, тревни кортове, официален протокол, традиции - "Уимбълдън" е известен с всичко това. Третият турнир от Големия шлем и единствен на трева е най-популярният сред почитателите на спорта и този, който привлича най-голям интерес. В надпреварата в Лондон, както по принцип във всичко друго британско, традициите се спазват стриктно. Но през 2019 г. те вече не са това, което бяха.

От тази година съдиите вече не се обръщат към състезателките с "Госпожа" и "Госпожица" в края на мачовете. Привържениците го забелязаха още в началото на турнира.

В понеделник британката Хедър Уотсън победи Кейти Макнали от САЩ със 7:6 (3), 6:2, а в края на двубоя реферът на стола обяви "Победа - Уотсън", вместо досегашното "Победа - мис Уотсън". Отпадането на обръщението е с цел да се получи приравняване с мъжете, където не се използва "Господин".

"Равенството винаги е хубаво нещо, така че не виждам проблем. Щом не се обръщат към мъжете с мистър, значи няма нужда да го правят и към нас", коментира Уотсън.

Причината на кортовете в Лондон да се въведат обръщенията "Госпожица" (Miss) или "Госпожа" (Mrs.) се свързват с британския етикет, който задължително изисква обръщенията към дамите да адресират дали една жена е омъжена или не. В английския език и фигурира и трето обръщение (Ms.), което се използва, когато не е ясно семейното положение на една дама.

Все пак обръщенията остават в специфични случаи – медицински таймаут, оспорвания от играчите или предупреждения.

"Всичко това се предприема предвид времената, в които живеем. След като обръщенията към мъжете са само с тяхната фамилия, така трябва да бъде и при дамите. Разбира се, традициите са важни за "Уимбълдън" - тревата и белите дрехи, те ще останат винаги", каза Александра Уилис, директор по комуникациите на турнира.

Шампионът при мъжете Новак Джокович също говори по темата след победата си срещу Филип Колшрайбер. "Не знам как да отговоря, наистина. Мисля, че тази традиция тук е уникална, според мен беше нещо много хубаво, но явно е променено с идея. Нямам нищо против всъщност", каза сърбинът.

По-рано през годината и "Ролан Гарос" премахна обръщенията към дамите "мадам" и "мадмоазел". Останалите два турнира от Шлема Australian Open и US Open никога не са имали подобни традиции.

Дневник