Бившите световни звезди на спорта Сергей Бубка и Александър Попов са получили подкупи, за да гласуват за това Рио де Жанейро да бъде избран за домакин на летните олимпийски игри през 2016 г. Това е заявил подсъдимият бивш губернатор на Рио де Жанейро Сержио Кабрал по време на показания, съобщава "Фоля де Сао Пауло".

Той казал пред съдията Марсело Бреташ по време на делото, че са дадени 2 млн. долара на бившия президент на Международната федерация по лека атлетика (IAAF) Ламин Диак с цел осигуряване на гласове за кандидатурата на Бразилия.

Кабрал твърди, че бившият президент на страната Лула да Силва е бил наясно с действията. По думите му предложението да се плати подкуп на Диак дошло от бившия президент на Бразилския олимпийски комитет Карлос Артур Нузман. Да Силва и Нузман отричат да са участвали в схемата.

Бившият губернатор на Рио де Жанейро казва, че при него дошли Нузман и бившият директор на кандидатурата Леонардо Гринер и заявили, че страната има всички възможности да спечели след добрата кампания. Двамата обяснили, че Диак е готов да съдейства за гарантиране на пет-шест гласа срещу 1.5 млн. долара. По-късно били поискани още 500 хил. долара, за да се осигурят общо девет гласа.

По време на изборите през 2009 г. съперници на Рио бяха Мадрид, Токио и Чикаго. В първия кръг на гласуването отпадна Чикаго с 18 гласа, а Рио събра 26. Затова и Кабрал посочва, че осигуряването на тези девет гласа е било изключително важно.

"След това беше политика. Политика с малко "п" в първия кръг и с главно "п" във втората и третата фаза", казва подсъдимият бивш губернатор.

През септември 2017 г. бразилският Estado обяви, че МОК е получил, но подминал сигнали за корупция по време на гласуването за избор на домакин.

Преди близо година олимпийският шампион в овчарския скок от Сеул 1988 Бубка беше оневинен в разследване за корупция. Френският вестник "Монд" написа през септември 2017 г., че украинецът е платил 45 хил. долара на 18 юни 2009 г. на New Mills Investments Ltd, свързана с тогавашния касиер на IAAF Валентин Балахничев, който по-късно беше отстранен от атлетиката доживот заради изнудване и корупционни практики.

Според твърдението на "Монд" плащането е било ден след превода на същата сума от New Mills Investments Ltd към Pamodzi Sports - компания на Папа Масата Диак, който е син на Ламин Диак.

Дневник