Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен опита да спечели подкрепата на евродепутатите за кандидатурата си за председател на Европейската комисия, но обещанията й за борба с климатичните промени не бяха достатъчни за депутатите от групата на Зелените, които заявиха, че ще гласуват против нея, предаде "Ройтерс".

Фон дер Лайен може все пак да получи подкрепата на Европейския парламент следващата седмица, но след решението на Зелените ще трябва да разчита повече на националистите в Източна Европа, които харесват твърдата й позиция спрямо Русия, коментира агенцията.

Тя бе "уклончива във всичките си отговори; ние не я познаваме", коментира Бас Ейкхаут, холандски евродепутат от Зелените. По думите му не е ясно какво конкретно ще прави тя.

"Не чухме никакво конкретно предложение, било то за върховенството на закона или за климата", заяви съпредседателят на групата Ска Келер, цитирана от "Политико". "Бяхме избрани с мандат за промяна и не виждаме как ще бъде възможна промяна с този кандидат", допълни Келер, чиято група постигна най-добрия си изборен резултат на вота за Европейски парламент през май.

Миналата седмица след продължили рекордно дълго време разговори лидерите на ЕС се обединиха около пакет номинации за висшите постове на блока. Ако бъде одобрена от европарламента, Фон дер Лайен ще стане първата жена, председател на еврокомисията. Загубата на гласовете на Зелените, които имат 74 от 751 места в силно фрагментирания Европейски парламент, прави подкрепата на лявоцентристите за номинацията й ключова.

Те все още не са решили дали ще гласуват за Фон дер Лайен, която изненадващо стана кандидат на дясноцентристката Европейска народна партия и бе предпочетена от лидерите вместо водещия кандидат на социалистите Франс Тимерманс. Фон дер Лайен се нуждае от абсолютно мнозинство (376 гласа), за да бъде утвърдена на поста.

В първите си публични коментари след номинирането й тя каза: "ЕС е основан на принципи. Това е основата – зачитане на върховенството на закона". Добави, че е изключително важно да се подкрепи конкурентоспособността на икономиката на ЕС.

Въпреки скептицизма на Зелените тя напълно подкрепи предложението ЕС да е въглеродно неутрален до 2050 г.

По думите й ЕС освен това трябва да напредне в реформите на единния пазар, да инвестира в общи отбранителни способности и "да стане по-настъпателен" в позицията си към САЩ.

По време на изказването си шейсетгодишната майка на седем деца говори на английски, френски и немски език. Изказа се и в подкрепа на разширяването на еврозоната и на Шенген, ако страните изпълняват критериите. Според нея ЕС трябва да е готов да приеме Западните Балкани.

Обеща да бъде по-твърда за върховенството на закона от отиващата си комисия и да реформира системата за предоставяне на убежище.

Изрази надежда, че Великобритания няма да напусне блока, като все пак подчерта, че "Обединеното кралство трябва да реши своята част от нещата за Брекзит", имайки предвид липсата на яснота от Лондон какъв вид бъдещи отношения иска с ЕС. Добави, че е от ключово значение "разводът" да не отравя шансовете за добро бъдещо сътрудничество между блока и Лондон.

Засега Фон дер Лайен може да разчита на ЕНП, която има 182 места, и вероятно на либералите, които разполагат със 108 евродепутати, но й е необходима още подкрепа.

Ако бъде одобрена, тя каза, че иска баланс между половете в еврокомисията. Тимерманс, който е холандец, ще бъде пръв зам.-председател заедно с датчанката Маргрете Вестагер от групата на либералите, която също бе кандидат за председател на институцията.

Ако европарламентът отхвърли номинацията на Фон дер Лайен, държавите членки ще имат 30 дена да предложат нов кандидат.

И социалистите са скептични

Ираче Гарсия, председателят на групата на социалистите, която се срещна с Фон дер Лайен сутринта, каза: "Не получихме достатъчно отговори, така че ще запишем исканията си и ще я оценим според отговорите, които получим", предаде EurActiv.

В Германия социалистите, които са коалиционни партньори на Ангела Меркел, също бяха критични. Бившият правосъден министър и настоящ евродепутат Катарина Барли каза пред репортери, че я познава много добре лично, но не знае какви са идеите й за Европа.

Дачиан Чолош, лидер на центристката "Обнови Европа", определи срещата като "много добър дебат" и неговата група изглеждаше в по-голяма степен готова да подкрепи номинацията на Фон дер Лайен.

Той обаче подчерта, че одобрението му ще зависи от това дали тя иска да отговори на исканията им: провеждане на конференция за бъдещето на Европа, разрешаване на транснационални листи на бъдещи евроизбори, подкрепа за нов механизъм за върховенство на закона и назначаване на Вестагер за зам.-председател на ЕК (което Фон дер Лайен обеща да направи).

Наясно с недоволството сред политическите семейства, които настояваха някой от техните кандидати да наследи Жан-Клод Юнкер, Фон дер Лайен обеща да запази процеса с водещите кандидати за следващите евроизбори.

Обяви освен това, че би отстъпила известна законодателна инициатива (която принадлежи на еврокомисията според договорите на ЕС) на Европейския парламент. Не успя обаче да представи ясна програма за следващите пет години, което не е изненадващо, предвид че не участваше в кампанията за евроизборите и до миналата седмица бе министър на отбраната на Германия.

Дневник