Държавите - членки на ЕС, се споразумяха вчера да настояват за бюджет за 2020 г. от 153.1 милиарда евро - малко по-малко от разходите, предложени от Европейската комисия, информира ДПА.

Преговорите по бюджета често са трудни, тъй като правителствата на ЕС обикновено се стремят да ограничат разходите, докато Европейският парламент се обявява за по-големи разходи. Очаква се законодателите на ЕС да постигнат съгласие по позицията си за преговорите през октомври.

През юни Европейската комисията предложи бюджет за 2020 г. от 153.7 милиарда евро, което представлява годишно увеличение от 3.5 процента, за да бъдат изпълнени приоритетни задачи като растеж на икономиката, подобряване на положението на младежта, борбата с климатичните промени и гарантирането на сигурността.

Бюджетът на държавите членки за 2020 г. представлява увеличение от 3.3 на сто на годишна база, за да се вземе предвид очакваното увеличение на плащанията, тъй като сегашният многогодишен бюджетен цикъл приключва.

Целевите средства ще осигурят подкрепа за приоритетни области като растеж и работни места, действия в областта на климата и управление на миграцията, като същевременно се оставят резерви за непредвидени нужди, се посочва в изявление на правителствата на ЕС.

По-голямата част от бюджета на Европейския съюз се връща към държавите членки, например под формата на земеделски субсидии или подкрепа за бедните региони, припомня ДПА.

Цифрата, съгласувана от посланиците на ЕС, е определена като се приема, че Великобритания ще продължи да допринася за бюджета на ЕС до края на 2020 година въпреки планираното си излизане през октомври, уточни ДПА. /БТА

Дневник