САЩ обявиха награда от общо 15 млн. долара за информация, която да доведе до залавянето на трима словенски наркотрафиканти. Това обясниха американски представители в телефонен брифинг вчера.

Става въпрос за Михаел, Аленка и Матеуш Карнер, които са обвинени в пране на пари и трафик на наркотици и в САЩ ги очакват до 20 години затвор. Михаел и съпругата му Аленка, както и брат му Матеуш живеят в Словения, чиито власти обаче не желаят да ги екстрадират.

Американските институции са определили наградата от 5 млн. долара за всеки от тях с надеждата да получат информация за евентуални техни пътувания в чужбина. В случай че някой от тримата напусне Словения, екстрадицията може да се извърши от друга европейска държава.

Карнер са използвали десетки сайтове да продават милиони дози стероиди в САЩ и други страни. Печалбите са били изпирани чрез фиктивни компании по света, за да се върнат при тях, обясни главния прокурор на щата Масачузетс Андрю Лелинг.

Обвинение им е повдигнато през 2010 г. и макар през 2012 г. да са били заловени от австрийските власти, след като са били пуснати под гаранция, са се върнали обратно в родината си, каза той.

"Словенското правителство не желае да задържи Карнер и да ги екстрадира в САЩ. Ето защо те потърсиха убежище в Словения и останаха там, обясни Лелинг. Предполагам, че те живеят открито там. Виждал съм Михаел Карнер по словенски телевизии. Но на нас ни е нужно словенските власти да искат да ни сътрудничат за екстрадицията."

Той посочи още, че по време на разследването САЩ са работили с Великобритания, Италия, Австрия и други държави.

Карнер са получавали съставките за анаболни стероиди от Китай, произвеждали са ги в Молдова и са ги продавали по интернет чрез посредници от различни страни, за да не разбуждат подозренията на властите, обясни Лелинг.

Наградите са обявени като част от Narcotics Rewards Program (NPR) - програма на Конгреса, създадена през 1986 г., за обявяване на награди за издирвани престъпници. Държавният департамент е платил над 130 млн. долара на хора, снабдили го с полезна информация, каза регионалният директор за Европа на Службата за борба с наркотиците Кевин Скъли. Той уточни още, че правителството гарантира конфиденциалност на хората, пoдали сигналите, и има възможност дори те и семействата им да бъдат преместени.

Информация може да се дава на местните дипломатически мисии на САЩ. Те предлагат на Държавния департамент да награди информаторите, а финалното решение се взема от държавния секретар.

Дневник