Предприятието "Алуминий" (Aluminij), един от най-големите работодатели в Босна и Херцеговина, днес трябва да подаде молба за защита от кредиторите. В леярната работят около 900 души, но с дейността ѝ са свързани близо 10 хиляди души от подизпълнители и доставчици. Работниците ще получат заплата за последния месец и ще бъдат пуснати в безсрочен неплатен отпуск.

Закриването на базираното в Мостар предприятие ще е тежък удар и за десетки фирми за обработка на метали в Босна и Херцеговина и в Хърватия, разчитащи на доставки от него. Производството и обработката на метали е изключително важен сектор на местната икономика, тъй като формират около половината от босненския износ, припомня "Ройтерс".

Малко след полунощ във вторник срещу сряда на "Алуминий" беше изключено електрозахранването, тъй като е натрупало много неплатени сметки. Общите задължения на металургичното предприятие са почти 380 милиона босненски марки (195 млн. евро).

Собствениците опитват да намерят стратегически инвеститор, но преговорите с гиганта "Гленкор" (Glencore) се провалиха и той се оттегли в сряда. След това Нермин Джинджич, енергийният министър на босненско-хърватската федерация, заяви, че компанията ще обяви неплатежоспособност.

Правителството на босненско-хърватската част от Босна и Херцеговина притежава 44% дял в "Алуминий", също толкова са в ръцете на малки акционери, а останалите 12% са на правителството на съседна Хърватия.
Джинджич заяви пред журналисти, че правителството в Сараево планира да продължи да търси партньори и инвеститори, включително в разговори с Emirates Global Aluminium.

Над 70% от задълженията на предприятието са към държавната енергийна компания EPHZHB, която през юни спря да доставя на договорените през декември преференциални цени. Ръководството на "Алуминий" бе принудено да премине към купуване на количества енергия ден за ден, което само по себе си е по-неизгодна схема. Федералното правителство отказа да субсидира цената за леярната с настояване тя да излезе на свободния пазар за енергия.

"Сега ни трябва детайлен анализ, който да ни покаже как да преструктурираме "Алуминий" в компания, която да е устойчива и способна да работи в пазарна среда", коментира министърът. Той допълни, че е поръчал и анализ за ефекта от спирането на предприятието за икономиката в района.

Критики се чуват и в Загреб по адрес на правителството, което според лидера на Хърватската народна партия е виновно за закриването на "Алуминий". "Не искам да вярвам, че това е краят, надявам се да се запази в ограничен обем някакво производство с добър стратегически партньор, но така или иначе хиляди семейства ще изпаднат в криза", допълни Божо Любич.

Той посочи, че основната вина е на политическите и правни абсурди в Босна и Херцеговина, защото федералното правителство, което е голям собственик на "Алуминий", продава по-евтино енергия на частната леярна на "АрселорМитал" в Зеница.

"Известни сили в Босна и Херцеговина се опитват да използват този проблем, трупащ се от много години, за да увеличат разделението между ядосаните босненци и политическото ръководство на Хърватия."

Дневник