След като вчера министърът на земеделието Десислава Танева обяви, че от 295 проверени къщи за гости, изградени с еврофинансиране, само 15 са се оказали на недобросъвестни собственици и се използват за лични нужди, а не за бизнес, днес пред Би Ти Ви тя уточни, че една от къщите е свързана с кмета на Велинград. Танева обаче не даде повече подробности за случая.

Кмет на Велинград е Костадин Коев от ГЕРБ. Преди месец Калоян Костадинов, който е зам.-изпълнителен директор на ДФ "Земеделие", заяви пред "Нова телевизия", че близки до Коев са собственици на къща за гости в града, която не се използва по предназначение. Самият кмет отрече обвиненията и уточни, че къщата е собственост на негов приятел.

Десислава Танева каза още, че снахата на кмета на община Долна Баня също е замесена в скандала с неправомерно използваните къщи за гости, построени с европари. Очаква се всички те да върнат използваните пари, като първо ще се изчака това да стане доброволно и ако не се случи, започват административни действия.

Земеделският министър добави, че проблемът с африканската чума по свинете става все по-голям и това изисква по-сериозни мерки. Именно заради това се налага да бъдат убити стотици прасета в Северна България. По думите ѝ заразата се предава много лесно и дори журналистите, които правят репортажи на местата с огнища на чумата, могат да пренесат болестта.

Дневник