Либералната центристка група в Европейския парламент "Обнови Европа" изложи писмено условията, в замяна на които ще подкрепи Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия при гласуването следващата седмица, предаде "Политико".

Писмото е подписано от лидера на групата Дачиан Чолош и е от четвъртък. Ден преди това Фон дер Лайен се срещна с политическите групи в опит да спечели подкрепата им за гласуването на кандидатурата й във вторник. От писмото става ясно, че спечелването на гласовете на "Обнови Европа" няма да е лесно.

Групата иска твърд ангажимент, че Маргрете Вестагер, нейният кандидат за председател на ЕК и настоящ еврокомисар за конкуренцията, ще бъде зам.-председател в следващата комисия, равнопоставена на социалдемократа Франс Тимерманс, "със силна политическа отговорност, с власт за взимане на решения и със стабилно портфолио".

"Обнови Европа" иска Фон дер Лайен да се ангажира със създаването на европейски механизъм за върховенството на закона за всички страни от ЕС, който да включва и режим за санкции при нарушаване на принципите на блока.

За климата групата настоява, че ЕС трябва да намали емисиите си с 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Сегашната цел е намаление с 40%. Досега Фон дер Лайен е обещавала намаление с 50%. Това е повече от целта, с която нейната група, Европейска народна партия, се е съгласила.

"Обнови Европа" настоява новите споразумения за свободна търговия да включват задължителни клаузи за стандарти за климата и околната среда, икономически и социални цели.

Фон дер Лайен засега има подкрепата на дясноцентристката ЕНП, която контролира 182 от местата в Европарламента, но за да бъде утвърдена, са й необходими 376 гласа. Зелените и Европейска обединена левица заявиха, че ще отхвърлят кандидатурата й, която изненадващо бе издигната миналата седмица от лидерите на ЕС след рекордно дълги разговори.

Дневник