ДПС продължава да настоява машинното гласуване да не бъде отменяно за местните избори и иска хартиените бюлетини да се броят с машини. Целта е да се пресекат опитите за манипулации на вота, да се гарантира честност, както и да се повиши общественото доверие в изборния процес.

Това се посочва в декларация на Централния съвет на движението, приета на заседание в София днес.

Тази сутрин БСП и ДПС провалиха кворума в парламента, където на първо четене трябваше да се гласува предложението на управляващите за отмяна на машинното гласуване на местни и парламентарни избори. Според сега действащите изборни правила по предложение на ДПС на местния вот тази есен възможност за машинно гласуване трябва да има в 6 хиляди секции.

В отговор на въпрос защо депутатите от движението не са се регистрирали в началото на заседанието тази сутрин лидерът на партията Мустафа Карадайъ каза, че решението е опит да се пресекат тези от последните години, които били неверни и несъстоятелни. Той не уточни какви тези визира, но в последните дни ГЕРБ твърди, че ДПС подкрепя отмяната на машинното гласуване. От седмици БСП обяснява, че има коалиция между двете партии.

Във вторник ще има извънредно заседание на Народното събрание заради машинното гласуване, преди което ДПС ще реши дали да се регистрира за кворум. Според Карадайъ в БСП няма координация в тази посока.

В декларацията си ДПС отново обяви, че сегашното управление, което нарече популистко-националистическо, е пълен провал. Според движението с управлението на страната трябва да се заемат евроатлантически партии. 

Дневник