Хакер от Русия, но женен за българка, твърди, че е автор на пробива в информационната система на НАП, през който в интернет изтекоха лични данни на милиони граждани и фирми.

Това става ясно от нов имейл, изпратен на Нова телевизия, бТВ и „Капитал“, но не от същия електронен адрес, от който преди ден беше изпратена връзка към близо 11 гигабайта с файлове, изтеглени от информационния масив на данъчните.

„С радост ще разкрия подробности за този пробив, така че вашето корумпирано правителство да не лъже аудиторията ви“, започва новото съобщение от анонимния хакер, цитирано в сайта на Нова телевизия.

    "Данните са хаквани и през 2012 г."

​„Този теч се случва от 11 години насам. Ако корумпираното ви правителство разкрие уязвимата система, ще можете да видите тази информация в Web Archive (Internet Wayback Machine). Данните са хаквани и през 2012 г. Тогава никой не разбра, че сме успели да инфилтрираме 30 GB информация”, твърди още хакерът.

В новото му съобщение се казва още, че родителите на съпругата му живеят в България и „със собствените си очи съм виждал колко прецакана е държавата ви”.

    "Глупавите ви правораздавателни органи няма да открият нищо"

​„Глупавите ви правораздавателни органи няма да открият нищо. Просто ще прикрият истината. Ако това се случи, аз лично ще кача информацията в руски и български торент тракери, така че всеки ще може да я свали свободно. Ако медиите, с които влизам в контакт, публикуват невярна информация, ще разкрия още два масива от данни – отново от Министерството на финансите”, предупреждава неизвестният мъж.

По-рано във вторник вътрешният министър Младен Маринов и финансовият му колега Владислав Горанов обявиха, че единствената следа от Русия при атаката е руският домейн, от който бяха изпратени първите имейли. Въпреки това Маринов допусна възможността пробивът да е осъществен заради сделката за американските изтребители F-16.

svobodnaevropa.bg