ОП "Чистота" в Шумен ще мие улиците на града с вода от река Поройна и от пещера "Бисерна". За целта общината ще възстанови стар 200-кубиков воден резервоар, ще направи водохващания в района на "Кьошковете" и ще прекара над 700 метра тръби.

Проектът ще влезе за одобрение в Общинския съвет идната седмица.
Кметството е възложило на фирма да извърши хидрогеоложко обследване. Специалистите първо проучили система „Горчивата вода“, изградена през 40-те години на миналия век. Констатирано било драстично спадане на оттока на каптажа, и се установило, че в момента вода в стария събирателен водоем практически не постъпва.

Проучването показало, че нужното количество чиста вода може да се хване от 2 места - от река Поройна, непосредствено след преливника на изкуственото езеро „Орбита“, и от дерето непосредствено след чешма „Боровец“, което е с вода, извираща от пещера "Бисерна".

От първото място ще се вземат 1,20 л/с., а от второто - 1,09 л/с., което представлява цялото водно количество в дерето. Река Поройна след извършването на водовземанията ще остане с отток 3,26 л/с, който е по-голям от необходимия минимално допустим от 0,45 л/с.

Взетата вода ще отива в 200-кубиковия резервоар, който се намира до хотел "Орбита". Оттам по дъното на река Поройна ще се прекара нова 160-милиметрова PE тръба с дължина 620 метра до обръщача на входа на парк "Кьошкове". Там ще спират и ще се пълнят цистерните на общинското предприятие.

"За да не се плаща питейна вода за миене и поливане, ще използваме тази, която ни е даденост", каза за ШУМ.БГ кметът Любомир Христов. Той обясни, че изграждането на системата ще струва около 50 хил. лв.
Положителни становища са взети от всички инстанции.

Община Шумен имаше намерение да ползва за миене на улиците вода от сондажите до зала "Арена" и от кладенец до "Дивизията". Оказало се е обаче, че водните количества от там са недостатъчни за миенето на целия град.

ШУМ.БГ