Обвиненият за убийството на Рейхан Мехмед от Вълнари миналата година - 21-годишният Юзджан Лятиф, е задържан в Турция. Той бе обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол. На 17 юли убиецът е предаден на българските власти. В Шумен той е разпитан и е признал всичко.

Още преди да бъде открит, на Лятиф са повдигнати обвинения за умишлено и предумишлено убийство, извършено по особено жесток начин, съобщи пред журналисти днес окръжният прокурор Маргарита Георгиева. На пресконференцията присъства и директорът на ОД на МВР-Шумен ст. комисар Ялчън Расим.

Припомняме, че 34-годишният Рейхан Мехмед, собственик на магазин в николакозлевското село Вълнари, изчезна вечерта на 16-ти септември 2018-та г. На 21-ви трупът му бе открит в гориста местност край селото. Тялото на мъжа бе в напреднал стадий на разлагане, но с ясни следи от насилствена смърт, а за да се прикрие деянието убиецът бе изгорил тялото. След ДНК тест е доказано, че убитият е Рейхан Мехмед

„Веднага след като е убил Мехмед, Юзджан Лятиф е взел самолет от Варна и е кацнал в Истанбул. При претърсване на имота му във Вълнари бяха намерени вещи, предмети, дрехи, които го свързват с убийството. След като имахме събраните доказателства, Лятиф бе обявен за международно издирване. На 30 май тази година той е задържан от турските власти в град Чорлу“, каза прокурор Георгиева.

Лятиф е предаден по сухопътната граница на българските власти и е доведен в Шумен, където е задържан за до 72 часа с прокурорско разпореждане. Днес съдът гледа искането на прокуратурата за задържане под стража на Юзджан Лятиф и реши да го остави за постоянно в ареста.

По повдигнатите обвинения Лятиф може да получи от 20 до 30 г. затвор и  доживотен затвор без право на замяна.

ШУМ.БГ