Шуменски деца си обещаха, че когато излязат с родителите си на пикник, задължително ще следят, дали се спазват правилата за огън в гората.
Увереността им дойде днес след урока по горска педагогика „Лято без пожари“, в който се включиха над 60 деца от три летни школи в Шумен.

Те вече знаят как се прави огън, който не застрашава гората и хората. Научиха се, как да подредят правилно дърва за огнище на открито и как да го изгасят напълно, преди да си тръгнат от пикник. Това стана благодарение на служители от ПП „Шуменско плато“. Те изненадаха малчуганите, като всеки от тях имаше възможност да си приготви сам маршмелоу и  да се убеди, че това е най-вкусната храна, която са опитвали някога, защото е сред природата.

В урока се включиха и шуменски пожарникари, които обясниха, колко е важно да не се допускат пожари в гората, тъй като се разпространяват много бързо, когато тревата е суха и са застрашени всички животни и птици. Огнеборците показаха на малчуганите, как се действа по време на пожар и защо бързината и съобразителността са важни в кризисни ситуации.

Горските от ДГС-Шумен и ДГС-Паламара пък разказаха на децата за пожарите през последната година и колко много време отнема създаването на нова гора. Тук малчуганите имаха възможност да гасят истински огън с пожарната на стопанството и гръбни пръскачки. Децата разбраха, че за да загасне напълно един огън, е нужно много време, а ако пожарът е в планинска местност, то водата се носи на гръб. Така всеки пълни и носи вода по няколко пъти, докато огнената стихия бъде потушена.

Днешният урок по педагогика бе организиран от Североизточното държавно предприятие, ПП „Шуменско плато“ и РДПБЗН-Шумен. В рамките на два часа малчуганите учиха и играха в три отделни центъра, в които занятията водиха пожарникари, служители на парка и горски. Според организаторите целта на урока е децата да разберат, че пожарите в гората са опасни и при тях умират не само дърветата, но и много растения и животни, като огънят често застрашава и населените места в близост до горски територии.

ШУМ.БГ