Общият обем американски втечнен природен газ, внесен в Европейския съюз, се е увеличил над четири пъти и половина от юли 2018 г.

Това сочи публикувано днес съобщение на Европейската комисия. С приблизително 13 млрд. кубически метра годишно доставките са близо близо 3.5 процента от европейския внос на газ.

Данните се оповестяват година след като бе подписана (точно на 25 юли 2018 г.) съвместната декларация на ЕС и Съединените щати за разширяване на търговията. "От юли 2018 година ЕС е повишил значително вноса на втечнен газ от САЩ - с 367 процента", се казва в документа.

През 2019 година приблизително една трета (32%) от американския износ на втечнен природен газ е постъпила на европейския пазар. САЩ са станали третият най-голям доставчик на природен газ в ЕС, докато ЕС се е превърнал в главен купувач на втечнения американски газ. Прогнозата е, че до 2023 г. годишният обем на доставките може да се удвои.

В статистическото приложение към доклада графиката показва, че над четирикратното увеличение (до 3.5% общия внос от 363 млрд. куб. м годишно) е започнало след срещата на досегашния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американския президент Доналд Тръмп.

За сравнение - преди това, от април 2016 до юли миналата година, т.е. за малко над две години, са доставени едва около 3 млрд. кубични метра.

И България започна да получава втечнен природен газ за вътрешното си потребление - това се случи за пръв път преди почти два месеца по договор между "Булгаргаз" и холандската KOLMAR NL. Споразумението бе за 90 млн. куб. м газ с произход от САЩ - от регистрираната в Хюстън Cheniere Energy. Количествата ще се разтоварват на терминала "Ревитуза" край Атина и ще постъпват през връзката Сидирокастро - Кулата, чийто реверсивен капацитет е до 5 млн. кубика на ден. За третото тримесечие със същия доставчик са договорени още 50 млн. куб. метра. България обаче не е включена в разбивката в документа на Еврокомисията.

Дневник