Ремонтът на ул. „Петър Парчевич“ ще се забави най-малко с половин месец. Причината е, че фирмата, която спечели обществената поръчка се е отказала от ангажимента и не е подписала договор с общината.

Това каза днес кметът Любомир Христов по време на приемния си ден за граждани.

„Фирмата изчака всички последни срокове, за да ни информира, че няма да направи ремонта. Обясниха, че няма да могат да спазят сроковете, които са ни дали, а при това положение те ще търпят санкции от страна на общината. Казаха още, че ремонтът на улицата ще им излезе по-скъпо от предвиденото и се отказаха“, обясни кметът Любомир Христов. Той допълни, че в такива случаи общината остава с вързани ръце, защото няма как, след като не е подписала договор, да търси отговорност.

По процедура от общината ще изпратят покана до участника, който е класиран на второ място в обществената поръчка. Това обаче ще забави старта на ремонта.

Фирмата, която спечели обществената поръчка е „Пътища и мостове“ от Варна. Тя предложи най-ниска цена и най-кратки срокове за изпълнение – съответно 339 265 лв. без ДДС, пет дни за изготвяне на проект и 20 дни за извършване на ремонта.

Класираният на второ място участник е обединение „Шумен 2019“ ДЗЗД, в което влизат „Барс“ АД и „Електроконсултстрой“ ЕООД.  Офертата на обединението е на стойност 354 125 лв. без ДДС, срок от 12 календарни дни за проект и 58 календарни дни за  изпълнение на ремонтите, като дните започват да текат от датата, в която се открие строителната площадка.

За рехабилитацията на ул. „Петър Парчевич“ държавата отпусна миналата година 500 хил. лв. За тези пари общината обяви обществена поръчка, като включи в нея и проект за ремонт на ул. „Антим I“.  Ремонтът на ул. „Петър Парчевич“ включва преасфалтиране в участъка от ул. „Кирил и Методий“ до ул. „Васил Априлов“, изграждане на нови тротоари и кръгово кръстовище.

ШУМ.БГ