Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ понижи днес водещите си лихви за първи път от 11 години, обезпокоено от световните икономически перспективи и ниската инфлация, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Централната банка на САЩ намали очаквано водещата си лихва с четвърт пункт до 2-2.25 процента.

В изявление след края на двудневното си заседание, цитирано от "Ройтерс", централната банка на САЩ посочва, че решението й идва на фона на прогнозите за развитието на глобалната икономика и на омекотения инфлационен натиск.

Според ръководството на Федералния резерв пазарът на труда в страната е силен, а икономическият растеж - умерен.

Макар решението да бе очаквано от инвеститорите, те разпродавах, което потопи индексите макар и минимално - в рамките на 1%.

Против решението за намаляване на лихвите са били двама от гласуващите - оглавяващите поделенията в Бостън и Канзас сити. И двамата ас посочили, че лихвите не трябва да се променят като са се мотивирали с това, че домакинствата харчат скромно, а безработицата се намира на близо 50-годишно дъно.

Вероятно тъкмо на обратния полюс е разбирането на президента Доналд Тръмп, който се очаква да е разочарован, че лихвите са свалени само с 25 базисни пункта, посочва "Ройтерс". Той на няколко пъти критикуваше резерва, че не допринася достатъчно администрацията в усилията й да стимулира икономическия растеж. 

Дневник