Японските власти са изпробвали климатична система, използваща сняг, в търсене на решение на проблема с горещините преди предстоящите след по-малко от година олимпийски игри в Токио. Тестът е направен пред стадиона в Сайтама, който ще приеме мачове от футболния турнир, съобщава "Джапан нюз".

Според информацията на място е докаран сняг от Минамиунума - град, побратимен със Сайтама. От него е получена ледена вода, която е използвана в системата, а полученият студен въздух е бил насочен за охлаждане на помещение, което ще бъде за посетители на игрите. Извън него температурата е била близо 40 градуса, а в него - с десет градуса по-ниска.

Горещините в последните месеци се превръщат в едно от най-големите предизвикателства пред организационния комитет. Само в седмицата от 29 юли до 4 август жегите са довели до смъртта на 57 души в Япония, а повече от 1800 души са били отведени в болници.

"Справянето с жегата чрез сняг е отличното "омотенаши" (японското гостоприемство) за гостите от чужбина", каза един от служителите в Сайтама, цитиран от изданието.

Защо въпреки жегите летните олимпийски игри са през юли и август

Предстои да бъде изследван резултатът от изпитанието, за да се прецени дали то ще бъде прилагано по време на игрите в Токио.

През юни организационният комитет представи доклад с мерките, взети за намаляване на рисковете за спортистите и зрителите.

Дневник