Българският национален отбор по волейбол изпусна златна възможност да се класира за олимпийските игри в Токио, след като загуби спечелен мач с Бразилия. Българските играчи допуснаха поражение с 2:3 (25:23, 25:19, 30:32, 16:25, 11:15), въпреки че водеха 2:0 и имаха аванс в третата част.

Преди над 6000 зрители във Варна възпитаниците на Силвано Пранди показаха добра игра, но след някои грешки се пречупиха и рухнаха.

Тимът се готвеше цяла година за решителната квалификация, на която бяха домакин, като за целта беше жертвано и участието в Лигата на нациите.

Българските волейболисти се бореха за първо участие на олимпиада от 2012 г., когато завършиха четвърти. През 2016 г. България не взе участие в Рио де Жанейро.

За Токио 2020 се класирa победителят в квалификацията. Българският отбор ще има втора, но много трудна възможност чрез континенталната квалификация.

След двата мача в петък и събота, в които използваше различни състави, Силвано Пранди заложи на нови промени за третата среща. Той даде шанс на Мартин Атанасов, който впечатли в срещата с Пуерто Рико, а Николай Пенчев и Виктор Йосифов се завърнаха, след като бяха получили почивка.

Българските волейболисти започнаха много силно срещата, особено с добри изяви на Атанасов в атака. Посрещачът играеше със самочувствие и изигра няколко трудни топки. На блокада българският състав също беше стабилен.

Тимът взе убедителен аванс при втората техническа пауза и изглеждаше, че протоколно ще затвори първата част, повеждайки с 21:17. Стигна се до няколко грешки на българите и серия от точки за Бразилия, а освен това повторение показва докосване на мрежата от Атанасов, което донесе и нова точка за съперника.

Все пак с повече характер българите измъкнаха гейма с 25:23 след много продължителна битка.

Втората част не започна по най-добрия начин, след като още във второто разиграване Тодор Скримов се контузи. Посрещачът беше настъпен от Йоланди Леал при приземяване и десният му глезен поддаде, заради което Скримов беше сменен от Розалин Пенчев.

Това не се отрази на българските волейболисти, които продължиха да играят много убедително. При първата техническа пауза преднината им беше 8:6, след което постепенно започнаха да я увеличават, за да се стигне до четири при второто прекъсване.

Олимпийският шампион нямаше отговор и до края на гейма България не позволи бразилците да се приближат опасно, затваряйки частта с 25:19. Това приближи волейболистите на Силвано Пранди само на гейм от участие на олимпийските игри.

Тимът започна много добре и в третия гейм, като водеше с четири точки при първото прекъсване. Разликата беше стопена след това, но при втората пауза българите отново водеха с две точки. Стигна се до голяма драма в края на гейма, размяна на много точки и смяна на водачеството, но накрая Бразилия показа по-здрави нерви и го измъкна с 32:30 след близо 40-минутна битка.

Драматично загубеният трети гейм за отрази на българските волейболисти. Те изгубиха инерцията си, започнаха да играят по начин, удобен за съперника и това помогна на Бразилия да поведе. Олимпийските шампиони натрупаха преднина, а виждайки че геймът ще бъде загубен Пранди извади титулярите да почиват за очертаващия се тайбрек.

Бразилците затвориха гейма 25:16 и вкараха срещата в решителна пета част.В тайбрека резултатът се движеше точка за точка до 6:6. След това българите допуснаха лек спад, който позволи на бразилците да отворят разлика от две точки, която постепенно нарасна. За кратко с атака на Цветан Соколов и заставане на диагонала на сервис надеждите на България се върнаха.

Олимпийските шампиони обаче надделяха с опит и с 15:11, затвориха срещата, за да си осигурят визи за олимпийските игри.

Дневник