Новият шадраван на площада пред Съдебната палата в Шумен вече работи. Днес обектът бе символично приет от кмета на общината Любомир Христов в присъствието на журналисти.

"Имахме забележки по време на строителството, спирахме обекта, но в крайна сметка направихме това, което искахме", каза Христов след огледа на площада. Той обясни, че първият фонтан в Шумен е изграден през далечната 1896-та година, а след това е направен и шадраван в градската градина и пред съда, който е съществувал до 1960-та. "Искахме да възстановим шадравана, както е бил навремето и това беше нашата цел. Смятам, че се получи добре", каза градоначалникът.

Строителството бе извършено с 476 хил. лв., отпуснати от Министерски съвет. Проектант бе архитект Красимир Генов, а изпълнител на строителството - "Барс" АД.

На площада е изградена нова настилка, ново ЛЕД осветление. Обновени са цветните и тревните площи, изградено е капково напояване, поставени са пейки, кошчета. Сложени са 4 охранителни камери, свързани с Областната дирекция на МВР.

Светлините ще се включват автоматично в тъмната част на денонощието. Шадраванът пък ще се спира около 22,00 часа и ще се пуска сутрин около 9,30 часа, но часовете може да бъдат променени, обясниха техническите специалисти на общината по време на обиколката.

Водата е оборотна, ще се допълва при изпаряване. Разходите за електричество все още не са калкулирани.

ШУМ.БГ