Регионалната здравна инспекция в Шумен се включва с редица инициативи за четвъртия етап от Националната АНТИСПИН кампания, която стартира на 15 август, съобщиха от здравната инспекция.

Традиционно кампанията започва с анонимно и безплатно изследване за ХИВ в лабораторията на РЗИ - Шумен, в периода от 19  до 30 август.

Съвместно с Общинския здравен център  ще бъдат разпространявани здравно - образователни материали и презервативи в Шуменски университет „Еп. Константин Преславски” в централната част на Шумен и басейн „Аква свят“.

Тематични беседи и обучения по проблемите на ХИВ/СПИН и сексуално - предаваните инфекции ще се проведат от представители на РЗИ и ОЗЦ в Комплекс за социални услуги „Детелина“ и в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи. Пак там ще се проведе и презентация на тема „Рисково сексуално поведение“. Сред инициативите са и аранжиране на три витрини на здравна тематиката - пред РЗИ, в Общински здравен център и в Шуменския университет.

Кампанията ще продължи до 15 септември, а целта й е да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН, да повиши обществената информираност за начините на предаване и на предпазване от ХИВ, както и други сексуално - предавани инфекции.

Данните сочат, че  от началото на 2019 г. до 16 май в страната са открити нови 101 HIV–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са 3 127 лица. Съотношението на инфектираните мъже и жени от общия брой регистрирани лица за тази година е 5:1 (мъже/жени).

Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път (45 % при хомосексуален контакт) и 11%  – при инжекционна употреба на наркотици. През първите три месеца на 2019 година 86 924 лица са узнали своя ХИВ - статус.

ШУМ.БГ