Изглежда все по-вероятно Брекзит без сделка да настъпи на 31 октомври предвид липсата на време за постигане на ново споразумение с Европейския съюз и все по-малкото начини депутатите да блокират този вариант, се посочва в доклад на влиятелния Институт за управление, цитиран от "Гардиън".

В него се отбелязва, че това депутатите просто да изразяват съпротива срещу Брекзит без сделка няма да е достатъчно и че съществуват ограничени маневри, до които парламентът би могъл да прибегне.

Ако в ограниченото време, което остава до 31 октомври, правителството постигне ново споразумение с ЕС, ще има много малко време за приемане на необходимото за прилагането му законодателство в парламента. Това значи, че вероятно ще е необходима отсрочка, за да завърши процесът на ратификация.

Дори и правителството да бъде свалено, е малко вероятно изборите да се състоят навреме.

"Депутатите, които искат да принудят правителството да промени подхода, ще се изправят пред огромно предизвикателство, когато парламентът се върне на работа", коментира Джо Оуен, програмен директор за Брекзит в института. "Даже и да успеят да съберат мнозинство за нещо, може да имат много ограничени възможности да направят своя ход, а времето изтича", допълва Оуен.

В доклада се отбелязва, че повече от три години след референдума опциите пред Обединеното кралство остават същите – напускане без сделка, напускане със сделка, отсрочка или отмяна на Брекзит.

Ако правителството на Борис Джонсън успее да договори нова сделка с ЕС (в момента той отказва да води преговори без ангажимент от Брюксел за премахване на предпазното споразумение за ирландската граница), сегашният график на парламента значи, че ще има само 22 заседателни дена за приемането й.

Според доклада макар повечето депутати, изглежда, да са против излизане без сделка, те ще се нуждаят от "нова тактика", за да го блокират, предвид липсата на отнасящо се до Брекзит законодателство, в което да направят поправки или нови предложения.

Простото приемане на предложения против Брекзит без сделка няма да е достатъчно, след като правителството на Джонсън даде знак, че няма да се обвърже с тях. Промяната на първично законодателство би имала повече тежест, но това ще зависи от внасянето на законопроекти в Камарата на общините, което може да не се случи.

Депутатите може да искат да повторят процеса от март, принудил правителството да поиска отсрочка. Но тъй като правителството контролира по-голямата част от времето в парламента, депутатите имат ограничени възможности да инициират този процес.

Дори и "ядрената" според доклада опция за вот на недоверие срещу кабинета на Джонсън може да не блокира сделката. Вотът на недоверие дава началото на 14-дневен период, в който депутатите могат да сформират "правителство на националното единство". Ако това не се случи, ще има избори, но не е ясно какво ще стане, ако при възможно алтернативно мнозинство Джонсън откаже да подаде оставка. Подобно развитие може да въвлече кралицата в политиката.

Според доклада, ако бъдат свикани избори, предвид петседмичния период за кампания и евентуалната седмица, необходима на парламента за довършване на работа, преди да бъде разпуснат, би било много трудно те да се организират преди 31 октомври.

Някои депутати смятат втория референдум за най-добрия начин да се излезе от безизходицата в парламента. Това обаче изисква законодателство и правителствени разходи, а и двете се нуждаят от подкрепата на управляващите. Освен това няма да има достатъчно време за провеждане на нов референдум преди 31 октомври, така че ако се стигне до този вариант, правителството ще трябва да поиска ново удължаване на процеса по излизането от ЕС.

Битка в парламента - през септември

Борис Джонсън се готви за парламентарна битка срещу депутатите, опитващи се да блокират Брекзит без сделка през втората седмица на септември, докато опонентите му продължават да са разделени кой е най-добрият начин да спрат хаотично излизане от ЕС на 31 октомври, пише "Гардиън".

Според високопоставен източник от "Даунинг Стрийт" първата конфронтация за сделката ще бъде на 9 септември, когато парламентът трябва да обсъди доклад за напредъка в споделянето на властта в Северна Ирландия. Очакванията са междупартийна група от депутати да опита да използва възможността да спечели време, за да законодателства срещу Брекзит без сделка като поиска удължаване на процедурата по чл. 50 от Лисабонския договор, уреждащ напускането на ЕС.

Премиерът може да се изправи пред вот на недоверие, внесен от лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин и целящ да свали правителството му. Това може да се случи най-рано на 3 септември, когато депутатите ще се върнат от лятната си почивка. Високопоставени източници от лейбъристите и консерваторите обаче са скептични дали могат да съберат достатъчно подкрепа, за да свалят Джонсън на този етап, тъй като според много тори все още има законодателни пътища да се попречи на Брекзит без сделка, които трябва да бъдат използвани първо.

Заради несигурността около евентуален вот на доверие няколко междупартийни групи опитват да измислят такива начини. Те обаче още не са договорили единна стратегия.

Борис Джонсън може да се срещне с ключови лидери на ЕС, като Ангела Меркел и Еманюел Макрон преди срещата на Г-7 във Франция в края на август. ЕС е непреклонен, че предпазният механизъм за ирландската граница не подлежи на предоговаряне, но високопоставен правителствени източник коментира, че на "Даунинг стрийт" има надежда, че сделката е възможна, ако стане ясно, че парламентът не може да спре "твърд" Брекзит на 31 октомври. Според източника правителството не очаква пробив с ЕС, докато Брюксел не види какво ще се случи през първите седмици на септември.

Междувременно вчера британски съд насрочи заседание за следващия месец, на което да разгледа правен иск, подаден от опозиционни депутати с цел да не бъде позволено на министър-председателя да прекрати работата на парламента, за да осъществи Брекзит без сделка.

Дневник