По последна информация на българското Министерство на външните работи фериботът "Андрос Джет" ще тръгне днес от гръцкия остров Наксос към остров Самотраки. Това трябва да стане около 12 ч. на обяд, съобщиха от ведомството.

Очаква се фериботът да пристигне на пристанище "Самотраки" тази вечер около 22 ч. Планувано е да натовари пътници и леки автомобили и веднага да отплава към Александруполис. Ако условията позволяват, фериботът ще направи следващо пътуване до Самотраки веднага.

За проблема на острова се разбра вчера. Общо около 1500 туристи са блокирани в момента на Самотраки, като сред тях има и българи. Фериботи няма от неделя, каза пред "Дневник" Силвия Радославова, един от засегнатите, която тогава трябвало да отпътува от острова. По думите й и двата ферибота на компанията, която обслужва линията, са развалени. Освен това атмосферните условия не позволяваха досега да бъде изпратен кораб до Самотраки.

От външното министерство уточняват, че утре "Андрос Джет" ще изпълнява толкова маршрути, колкото е необходимо, за да облекчи ситуацията на острова. Този кораб обаче не може да превозва камиони и поради тази причина е пуснат още един ферибот с тази функция. От днес той започва да превозва камиони с хранителни продукти от пристанището в Александруполис.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към екипите на местните власти на пристанището или да се свържат с Генералното ни консулство в Солун на телефони: +30 2310 829 210; +30 2310 869 520.

Дневник