Само за десет дни доскорошният шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е сменил три работни места и вече е консул на България във Валенсия по решение на правителството.

Георгиев подаде оставка от поста председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) в последния работен ден на парламента преди лятната ваканция - 31 юли, след месеци на принудителна отпуска, по време на която течеше проверка по изнесената в медиите информация, че притежава незаконна тераса към апартамента си в София. На 5 август Висшият съдебен съвет прекъсна отпуската си, за да го назначи в специализираната прокуратура, като това изрично беше направено със задна дата , за да не се прекъсва юридическия му стаж. Четири дни по-късно Министерският съвет е взел решение да го назначи за генерален консул във Валенсия.

Решението, публикувано в системата за правна информация на Министерския съвет, носи дата 9 август (петък), т.е. е взето в ден, когато не е имало редовно заседание на кабинета. Правителствената пресслужба не е съобщавала официално за него. В публикувания документ се казва, че Пламен Георгиев Димитров е назначен за генерален консул във Валенсия, а пресслужбата на Министерството на външните работи потвърди, че става дума за бившия председател на КПКОНПИ. Консулската служба във Валенсия действа на територията на испанските автономни области Валенсия, Мурсия, Кастиля ла Манча и Балеарските острови.

Назначаването на консули не изисква потвърждение от президента, както е при посланиците. Законът за дипломатическата служба позволява по изключение за ръководител на задгранично представителство (посланик, консул, генерален консул) може да бъде назначено лице, което не е от състава на дипломатическата служба, ако това е "изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България".

През спецпрокуратурата до Валенсия и обратно

Потърсен от "Дневник" за коментар защо заменя с дипломатически пост работата в спецпрокуратурата, след като неведнъж е коментирал борбата с корупцията като лична кауза, днес Пламен Димитров не отговори на мобилния си телефон.

Все още не е известно дали Георгиев ще запази позицията си в спецпрокуратурата, или ще напусне. Според Закона за съдебната власт докато са на държавна длъжност, част от магистратите (изброени в закона) излизат в отпуск от съдебната власт като времето на заемането й се зачита за юридически стаж. След това те могат да бъдат възстановени на заеманата позиция. По този начин през 2007 г. Делян Пеевски беше възстановен като следовател след уволнението му от поста зам.-министър на бедствията и авариите, а след това и в промеждутъците между парламентарни избори.

Според БНР Георгиев ще трябва да напусне прокуратурата, за разлика от предишните му назначения за зам.-министър на правосъдието и в антикорупционната комисия. Преди това обаче ще има кореспонденция с испанските власти, които трябва да се съгласят с назначаването и да издадат т.нар. консулски патент.

"Дневник" потърси Външно министерство за уточнения по процедурата.

Георгиев напусна поста си в антикорупционния орган покрай скандала с незаконните навеси върху терасата си, за която твърдеше, че не е негова, а проверка на данъчната администрация не откри разминаване в доходите му. В края на юли Георгиев беше възстановен от Висшия съдебен съвет като прокурор. Той обаче очевидно няма да встъпи в длъжност в държавното обвинение, а ще отговаря за консулската служба,

Дневник