Двайсетина шуменци, живеещи в 9 къщи на улица "Георги С. Раковски", излязоха днес на протест с искане домовете им да бъдат газифицирани. Проблемът се крие в неразбирателство между община Шумен и газовия доставчик "Аресгаз", които спорят къде точно да мине газовата тръба, обясниха протестиращите.

На кръстовището на улиците "Георги С. Раковски" и "Тича" те раздаваха листовки с исканията си на водачите на преминаващи автомобили. Носиха и плакати с надписи "Искаме газ", "Благоустрояване", "Чист въздух" и "Общината майка или мащеха".

"В един момент компанията ни връчи писма, в които ни отказва прекарването на газ", обясни проф. Надка Николова, която е сред собствениците на жилища на улицата. От "Аресгаз" заявили, че общината им посочила трасе по южния тротоар на улицата, който посред тях не е подходящ за прокопаване.

По-късно в сградата на община Шумен бе дадена импровизирана пресконференция. На нея Маргарита Матеева, ст. експерт "Инвеститорски контрол", обясни, че на "Аресгаз" са дадени два варианта за решение и реално топката е у тях.

От газовата компания искали да прокопаят 250 метра от асфалтова настилка на улицата, но от общината не се съгласили, тъй като улицата е единствената, която дава достъп до Стария град и "Кьошковете", по нея има тежкотоварно движение, а опитът показва, че след такива прокопавания не се възстановява достатъчно качествено.

"Предложихме алтернативен вариант - по южния тротоар на "Раковска".  "Аресгаз" не бяха убедени, че могат да минат по това трасе за. На място специалистът им изказа мнение, че трябвало да се копае на ръка и със сондажи и че не ги устройва", обясни Матеева. Общината предложила и втори вариант на трасе - по ул. "Дойран", което обаче е малко по-дълго.

"Какво ще предприеме "Аресгаз" си е тяхна работа, в община Шумен не е пристигнало още искане за прокопаване", каза още тя.

Хората от „Г.С. Раковски“ смятат да протестират докато не се намери решение загазифицирането на улицата им.

ШУМ.БГ