Над 100 шуменци излязоха днес на протест срещу изграждането на 50  жилища за социално слаби в квартал „Тракия“. 

Блокът ще се строи с 2,976 млн. лв., които община Шумен спечели м.г. по проект, финансиран от Оперативна програма "Региони в растеж" на ЕС.

Протестиращите изказаха притеснения, че в жилищата ще бъдат настанени роми и клошари, които според тях ще донесат само проблеми на квартала. Те показаха и подписка с подписите на около 500 жители на Тракийския.

„Виждате ли какво става в София и в Пловдив с гетата. Това ще е блок за социално слаби. Това значи, че всичко ще им е уредено с нашите пари, а това са хора без работа. Да си ги сложат в друг квартал, нашият квартал не желае“, заяви пред журналисти Таня Христова, пенсионер и един от организаторите на протеста.

На 18-ти май 2018-та в сградата на общината бе обявено обществено обсъждане за проекта, но на него не се яви никой от живущите в кв. „Тракия“, за да изкаже възражения. Проектът мина и през Общинския съвет, като на сесията също никой не бе против. 

„Ние сме суверенът и имаме права да протестираме“, каза Христова. Тя бе категорична, че протестът  не е партийно обвързан.

На него с микрофон се изявиха познати лица от предишни протести в Шумен. По-късно те поведоха хората на шествие из квартала.

ШУМ.БГ