Женският национален отбор по волейбол започва участието си на най-голямото европейско в историята. От днес 24 отбора - с осем повече от досегашния формат, ще се борят за медалите.

За пръв път европейското ще се проведе в четири държави - Унгария, Полша, Словакия и Турция.

Българският отбор е в група със световния шампион Сърбия, бронзовия медалист от Евроволей 2017 Турция, както и с Франция, Гърция и Финландия.

Първият мач е срещу Франция днес от 14.30 ч. и ще бъде излъчен по БНТ 3.

"Надявам се по-възможност да постигнем челни позиции, като предварително не се натоварваме с някакви конкретни очаквания. Отиваме да играем добър волейбол", каза селекционерът Иван Петков преди дни.


"Имаме млад отбор, съставът ни има потенциал и трябва да го покаже на европейското първенство. Направихме добра подготовка, минахме и през олимпийска квалификация, отборът е в добра форма. Разбира се винаги има още какво да свърши, но контузии няма и смятам, че всичко е нормално преди европейското", заяви Петков.

Капитанът Елица Василева заяви, че най-важният мач е следващият. "Търсим максимума в играта ни във всеки двубой. Резултатите и класирането ще дойдат сами, ако ние даваме най-доброто от себе си във всеки мач."

Отборите са разпределени в четири групи по шест. Първите четири се класират за осминафиналите. На предното европейско волейболистките на България се класираха на деветото място.

Съставът на България

Разпределителки: Лора Китипова, Петя Баракова
Крайни нападатели: Елица Василева, Мария Каракашева, Гергана Димитрова, Елена Бечева, Мирослава Паскова, Александра Миланова, Вангелия Рачковска
Централни блокировачи: Нася Димитрова, Мира Тодорова, Мария Кривошийска
Либеро: Жана Тодорова, Кристиана Петрова
 

Програма за срещите на България

23 август, 14:30 ч: Франция - България
25 август, 17:00 ч: България - Сърбия
26 август, 19:30 ч: Турция - България
27 август, 19:30 ч: Гърция - България
29 август, 17:00 ч: България - Финландия

Дневник