Пещера „Бисерна“ отново ще посреща туристи. Посещенията ще започнат от 2 септември, съобщиха от Природен парк "Шуменско плато".

Припомняме, че след първото отваряне на пещерата за туристи на 8-ми април тя работи 42 дни и бе затворена на 20-ти май, за да могат колонните от прилепи да отгледат малките си.

Сега се предвижда "Бисерна" да бъде отворена за посещения и в почивните и празничните дни. Режимът на достъп се запазва – влизането ще става с предварително записване при сформиране на група от 8 души. Максималният брой на туристите в група е 12.

Записването става на телефон 054/800 765 или в Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“.  Ще се приемат три групи с часове на влизане от 10 ч. до 11.30 ч., от 11,30 ч. до 13 ч.и от 13 ч. до 14.30 часа.

Новото е, че се въвеждат диференцирани цени на туристическата услуга - за пенсионери и ученици цената е 8 лв. на посещение, а за граждани - 10 лева. Плащането ще става на входа на пещерата. До сега билетите бяха на една цена.

От Парка напомнят, че маршрутът вътре е дълъг около 800 метра в едната посока. До пещерата се стига пеша, тъй като горския път не е подходящ за автомобили. Колите могат да се паркират на асфалтовия път преди завоя за вилата на община Шумен. Пешеходните маршрути са два - от парк „Кьошкове“ – „Урок по горската пътека“ и от разклона за Стария град по пътя за вилата на община Шумен. Табели са поставени  по всички маршрути.

Температурата в пещера „Бисерна“ към момента е 10 градуса, затова е необходимо посетителите да имат топла дреха.

ШУМ.БГ