В продължение на четири месеца, считано от 1 август, Дневен център за деца със СОП и увреждания „Капчици“ ще предоставя своите услуги напълно безплатно. Дейностите ще бъдат финансирани от Фонд „Социална закрила“, благодарение на спечелен проект от Фондация „Капчици“.

Деца, на възраст от 7 до 18 години със СОП или двигателни и/или ментални увреждания, ще могат да ползват услугите на центъра - терапевтична работа с логопед и психолог. Безплатна ще е работата с децата и в единствената за град Шумен сензорно-моторна стая, благодарение на която се преодоляват сензорно интегративни дисфункции и се увеличава ефективността на работата със специалистите.

В Дневния център (ДЦ) има условия за целодневна грижа, като, освен кабинетите за работа, са обособени и столова и стая за отдих с легла.

„Дейностите по проекта ще се реализират от екипа на ДЦ, който включва логопед, психолог, специален педагог, възпитател, социален работник. Основен принцип на работа е изграждането на единен подход от страна на всички специалисти и съобразяване с изискванията на родителите по отношение на цели, време и динамика на заетост на детето. Реализирането на проекта е в резултат на вярата ми в социалното предприемачество и неуморната работа на част от родителите на деца с увреждания в гр. Шумен“, обясни председателят на фондация „Капчици“ Мая Севова.

Тя припомни, че инициативата за създаването на ДЦ „Капчици“ е уникална, тъй като е реализирана от родители на деца със СОП и не е финансирана от Община Шумен. Насочена е към всички, които полагат грижи за деца със СОП или увреждания.

Всеки, който проявява интерес за терапия, грижа или просто разговор, може да се свърже с екипа на място, на адрес: гр. Шумен, бул. Мадара № 15 или на тел. 0887 43 43 61 - Мая Севова
 

Платена статия