105 представители на градовете Браила /Румъния/, Ксанти /Гърция/ и Струмица /Северна Македония/ ще гостуват в Шумен от 5 до 7 септември. Визитата ще се осъществи по проекта "Гражданите за Европа", който община Шумен спечели по Програма „Европа за гражданите“ 2014 - 2020, съобщи на пресконференция днес Женя Добрева, гл. експерт „Координация на дейности в културата“.

"Целта на проекта е насърчаване на гражданската активност, участие в дебати по теми. Искаме да чуем мнението на евроскептици и еврооптимисти по теми като реализация, образование, семейство, традиции, пътувания и бизнес", обясни Добрева. 

Дебатът ще е на 5 септември от 9,30 часа в  РБ "Стилиян Чилингиров", като всички желаещи да участват в дебата могат да го направят.

Второто събитие е на същия ден от 14,30 часа в къща "Баба Райна" и на него официалните представители на общините ще обсъдят възможности за бъдещо сътрудничество.

На 7 септември представителите на трите чужди града и домакините от Шумен ще направят туристическо изложение. На него ще представят по-мащабните си културни събития. То ще бъде в Информационния център на Паметник "Създатели на българската държава" от 10,30 ч.

Част от гостите ще участват във фолклорния фестивал "Шумла".

Проектът е на стойност 16 630 евро, които покриват дейностите и разходите по пребиваване на гостите.

ШУМ.БГ