124 дванадесетокласници от Шуменско държаха днес поправителна матура по български език и литература (БЕЛ). До нея бяха допуснати 155 ученици, но 31 не са се явили тази сутрин, съобщиха за ШУМ.БГ от Регионалното управление на образованието в Шумен.

Зрелостният изпит по БЕЛ се проведе в три училища в областта – в Професионалната гимназия по селско стопанство във Велики Преслав, СУ „Васил Левски“ в Нови пазар и СУ „Васил Левски“ в Шумен. По време на изпита не са установени нарушения, уточниха от РУО.

Утре е поправителната матура по втори задължителен предмет. До нея са допуснати 110 ученици. Изпитът ще се проведе отново в три учебни заведения - Професионалната гимназия по селско стопанство във Велики Преслав, СУ „Васил Левски“ в Нови пазар и СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен.

За матура по предмет по избор в област Шумен не са постъпили заявления за поправителен изпит.

На поправителна матура имат право да се явят, както скъсаните на предишни сесии, така и тези, които по някаква причина не са могли да се явят на изпит през пролетта.  

Припомняме, че на редовната сесия по БЕЛ в Шуменско на 21 май се явиха 1292-ма зрелостници, а подадените заявления са били 1452.

ШУМ.БГ