Константин Желев работи в търговията с мебели повече от 15 години. Към настоящия момент е мениджър проекти на “Кухни PREGO” за гр.Шумен.
Марката PREGO е специализирана в производството на най-висок клас кухненско обзавеждане. Вече трета година тя е представена със шоурум и в Шумен, като за този кратък период са реализирани над 1300 кухни в града.


- Г-н Желев, какви са най-новите тенденции в дизайна на кухни и по-специално в портфолиото на PREGO?
- В момента се налагат две основни и много противоположни течения в дизайна. Първото отчетливо се появи от Септември 2018 год. - кухните да се изработват със скрита профилна дръжка, т.е да няма видими дръжки. Това са препокри с нашия модел PREGO Regina, който създадохме още през 2010 год., но явно сега му дойде времето. Другият тренд са кухните с масивна фасада и то най-вече ясенова дървесина и фурнир, които замениха дълго ползвания дъб.

реджина прего 

- Цветовете на кухнята са от особено значение. Много често е въпрос на вкус, но все пак, има ли актуални цветове, които се използват при кухните в момента и до колко цвята е приемливо да съчетаем?
- Има тенденции, разбира се. Ако разгледате нашата Facebook страница, ще си помислите, че правим само бели кухни. По принцип, през годините преминахме няколко основни етапа, тъй като материалите стават все повече и по-разнообразни до степен да объркаме клиента и да не може да си избере (смее се – бел.ред.). Преди 10-15 години кухните бяха основно с цвят Венге, след това имаше 2-3 години в комбинация бяло-черно-червено. Имахме и период в цвят Мерано (орех, но с по-отчетлива светла ивица) в комбинация с черно и кафяво. Сега тенденциите са в неутралните цветове. Т.е. да няма ярки акценти по основната мебел, за да може по-лесно да се съчетават с паркети, бои, врати… А акцентът остава в декорациите, които лесно могат да се сменят, като възглавнички и дамаска на столове … Натуралните цветове са с необичайни нови имена - Умбра, Вулканичен камък, Трюфел, Каменно сиво … Основният съвет, който давам при избора на цветове е всеки цвят да е на различен материал, тъй като различни цветове на еднакъв материал стои изкуствено. Важно е също да се придаде текстура и релеф с нещо като плочка, камък, стъкло и т.н.

кухня Верона - Прего

- Възможно ли е не особено голямо пространство да се превърне в удобна и функционална кухня и има ли минимум за кухня?
- Жилищата в България не се славят с големи помещения, тъй като архитектурата не се е променила много през годините, най-вече отвътре. Повечето архитекти ги интересува фасада, а мястото за кухнята е еднотипно, откакто съм в бранша. Няма промени. Важно е проектирането, дори и малка, да може да се направи функционална и чак след това да я разкрасяваме. Помещенията вече не са само кухни, а всекидневни, включващи кухня, трапезария и релакс зона и това налага кухнята да се прави с модерна визия и да изглежда повече като холна мебел, отколкото място за багаж.

- Какви трикове и механизми можете да препоръчате за запълване на празни пространства, ъгли?
- Преди време много се впечатлявахме от всякакви изскачащи, въртящи и т.н механизми, които бяха скъпи, трудни за поддръжка и не издържаха във времето. Последните години клиентите, а и ние, се наситихме на фокуси и станахме по-практични. Много е важно една нова кухня да е подредена, защото дори нова, ако нахвърляме старите боклуци в нея, все едно нищо не сме направили. Важно е всяко нещо да си знае мястото и това се постига с по-прости органайзери, които не са задължително скъпи и са лесни за почистване.


- Можем ли да говорим за гаранция на кухните и колко би трябвало да може да издържи една кухня, ако е изработена от качествени материали?
- По принцип, законът предвижда 2 години. Ние от PREGO даваме 5 години, но, честно казано, поддържаме кухните си и по-дълго. Дори на 12-13 годишни кухни не сме искали заплащане за отстраняване на повреди. За нас е много приятно да се срещнем отново клиентите и да си поговорим, а и това е по-добра реклама, от която и да е друга.

- Вярно ли е, че качествената изработка е задължително скъпа?
-Да. Задължително е скъпа и рядко правим компромис. Когато се прави ремонт на жилище, винаги съветвам да се инвестира повече в баня и кухня, тъй като тези елементи от интериора са с най-голямо натоварване и след един основен ремонт, никой не иска да чува за още в следващите 20 години. Ние работим с възможно най-качествените материали с марката Egger и Blum, които се използват и от много други колеги. Разликата при нас е комплексна, като започнем от проектирането и се премине към пълната автоматизация на производството, където всеки детайл се калибрира с CNC рутер и пантите се слагат от робот. И последният важен елемент от пълната услуга е монтажът, при който групите трябва да се справят с условията, предоставени от клиента. А те винаги са различни и има много изненади. Както сами разбирате, за да се постигне това, е необходим ресурс. Ако искате да наемете добър екип, трябва да подсигурите бюджет, за да покриете цената. При всички положения тя си заслужава.

- Марката PREGO безспорно наложи висок стандарт в кухненското обзавеждане. Явно причината е комплексна?..
- Да. Точно така. Освен качествените материали, вложени в производството на кухните, цялостният процес на производството – от създаването на проекта до реализирането на кухнята плюс последващата й поддръжка, е на изключително високо ниво. За нас е много важно да се срещнем с клиента преди ремонта, за да можем да направим проект, на базата на който ще съгласуваме ВиК и ел. инсталациите - за да може всяко нещо да си отиде на място и да се подвърже правилно, което увеличава живота на кухнята и електроуредите. На базата на направения проект избираме цветове и материали и правим оферта за изработка и монтаж. Относно изработката - фабриката на PREGO е оптимизирана за производство на кухненско обзавеждане, така че да можем да правим по 15 кухни на ден. Процесът е на поточна линия, като всеки детайл се следи от софтуер и системата работи под САП, което означава, че дори да има нестандартни модули в поръчката, при нас остава подробна документация. Ако след 10 години клиентът иска да добавим нов рафт или да сменим вратичка в определен шкаф, можем да го изпълним лесно, защото имаме информация за цвят, разпробиване на панти, размер и т.н. Както вече казах, ние можем да поддържаме нашите кухни дългосрочно, което е голямо преимущество пред конкурентите ни. Смея да кажа, че наистина сме наложили стандарт, който гонят много от тях. За това значение има и работата на всеки един от екипа и бих искал да благодаря на колегите си за чудесната работа и отговорното отношение.

Шоурум PREGO-Шумен: ул. „Васил Левски“ 6 /100 м зад хотел „Мадара“/. Телефон: 0888 148 428
prego.bg

 

Платена публикация