С нови риби се обогати светът на морския аквариум на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“. Те се присъединиха към първите му обитатели – двете риби клоуни

Новите риби са от видовете Сини танг, риба дежардини и Жълт Танг. Те вече получиха и своите имена. Кръстници им станаха децата, които участваха в лятното ателие „Светът на кораловия риф зад стъклото на аквариума”, водено от акваристите Галя и Андон Герчеви от „Аквариуми и терариуми” ЕООД. Синият танг се казва Бъди, Рибата дежардини – принцеса Леа, а Жълтият Танг – Емма. Кръстница на първите заселници на аквариума рибите клоуни пък след конукрс стана Христислава Емилова от Шумен. Те се казват Трой и Флора.

Изграждането на морския аквариум започна в края на месец октомври 2018 г. и поетапно в него бяха заселени красиви корали, тръбни червеи, морски звездички и охлюви, рибки, морска звезда и скарида.

Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” е първата в страната библиотека с обществен морски аквариум, безвъзмездно оборудван от „Инвестиционно проектиране” ЕООД и „Аквариуми и терариуми” ЕООД. Тези фирми се грижат водния свят на аквариума да се обогатява. Служителите в библиотеката пък имат ангажимент да хранят обитателите на морския аквариум.

Аквариумът се намира на входа на Детски отдел на библиотеката и може да се разгледа безплатно.

ШУМ.БГ