Общинската конференция на БСП днес избра кандидата за кмет на червената партия за Шумен да бъде Венцислав Венков.

Шуменските социалисти подкрепиха с мнозинство кандидатурата му, след като в кандидат-кметската надпревара 4-ма от 6-мата представени кандидати /Веселин Пенчев, Иван Йонков, Николай Калев и Валентин Маринов/ си направиха самоотвод.

В състезанието останаха Красимир Костов и Венцислав Венков.

Делегатите дадоха възможност на двамата кандидати за кметове на областния град в рамките на 10 минути да представят своите виждания и основни принципи, на които ще се основава управлението на града.

Гласуването бе явно. От регистрираните 122 делегати 87 подкрепиха кандидатурата на Венцислав Венков, останалите гласуваха за Красимир Костов. Видимо недоволен той каза пред журналисти, че отношение по избора ще изрази след заседанието на Националния съвет. 

"С гласуването си конференцията одобри кандидатурата на Венцислав Венков, така че му пожелавам успех и ние всички сме зад него. Ще направим една хубава кампания и мисля, че Шумен ще има нов кмет", каза пред журналисти председателятна на БСП Корнелия Нинова, която взе участие в конференцията.

Тя изключи възможността след избора на Венков да има противоборство в партията. "От това, което вътре се случи и заявките, които бяха направени, бе декларирано, че отиваме на състезание с този, който спечели и всички заставаме зад него. Надявам се това да стане и на изборите", каза Нинова. Тя допълни, че на предстоящия Национален съвет на БСП кандидатурата на Венков ще бъде утвърдена, след като така е решила Общинската конференция.

"Нямам  съмнение, че Националния съвет ще го утвърди и основание за това ми дава гласуването тук в залата. Нямаше напрежение, без оспорване от залата,  много силно подкрепен, с високо мнозинство от 87 гласа, няма основание Националния съвет да не го подкрепи" каза Нинова.

Според нея обратно на прогнозите за напрегната и разделителна конференция, се е случило точно обратното. "В Шумен проведохме много спокойна и много съдържателна конференция. Над три часа обсъждахме най-важното според нас -платформата, идеята и политиките към жителите на общината. Имаше и много предложения от залата", каза лидерът на партията. 

От своя страна Венцислав Венков каза, че на днешната конференция БСП е решила един много важен въпрос за себе си – какъв да е моделът й за кандидат кмет.

“БСП трябваше да реши какъв тип кандидат да избере за тези избори, дали ще застане зад един теснопартиен кандидат, каквито бяха останалите 5 кандидатури или ще се опре на човек, който не е член на партията, но вие всички знаете много добре, че винаги съм стоял в левия сектор”, сподели Венков.

Той смята, че БСП  трябва да търси възможности за широкообхватна подкрепа в кръгове, които не са точно свързани с партията. “Това са хора, които правилно оценяват, това, което се случва в страната, които гледат нормално на нещата и не толкова партийно. Ние трябва търсим тяхната подкрепа, да помислим как да ги привлечем към себе си и този модел да се опитаме да го приложим в общините, а по-късно и в страната”, допълни той. Според него още рано е  да се говори за програма, но тя предстои да бъде огласена. 

Конференцията днес реши още БСП в Шумен да се яви във формат Коалиция БСП за България, като натовари общинския председател да води преговори и сключи споразумения с ПП „АБВ“, Движение за радикална промяна „Българска пролет“, Партия „Български социалдемократи“.

Делегатите утвърдиха решение и приеха модел на листа за явяване в предстоящите избори, в който за неин водач бе определен Председателя на БСП – Веселин Пенчев, а второто място да заеме кандидата за кмет – Венцислав Венков. Представители на гражданската квота ще заемат своите места в така утвърдения модел, както и коалиционните партньори, като делегатите единодушно гласуваха 9 място в листата да бъде отредено за представител на ПП АБВ.

ШУМ.БГ