Създаване на коалиция за местните избори под мотото "Демокрация - без корупция и олигарси", обявиха днес в хитринското село Черна председателите на ДОСТ и БЗНС Лютви Местан и Николай Ненчев.

Обединението ще има кандидати за кметове и съветници в много общини в страната, но засега лидерите му обявиха само един - настоящият кмет на Хитрино Нуридин Исмаил.

На пресконференция в сградата на кметството на Черна Лютви Местан определи партньорството с БЗНС като стратегическо и предрече, че то ще остане за дълго и след местните избори.

"Ние с г-н Ненчев правим една важна стъпка към консолидиране на демократичната общност в България. С него обявяваме един съюз между БЗНС и ДОСТ, който освен конкретно политическо има и едно огромно символно значение. Правим нещо, което трябваше да се направи още в началото на прехода - да се стигне до естествен съюз между всички български граждани демократи, независимо от техните етнически, религиозни и културни различия", каза Лютви Местан.

"Вместо да разгърнем такъв политически и интеграционен процес още в началото на прехода, ние допуснахме  етнически смесените райони и над 1 милион български граждани - етнически турци и мюсюлмани, и немалка част от ромите, да бъдат дадени под монопола на една партия, която вместо да ги интегрира в демократичното общество на България, практически ги постави в една тежка изолация. Това е порочен модел на интеграция. Освен всичко друго, този модел нанесе много тежки вреди на българския преход, стана причина за неговото забавяне, защото чрез тази политическа сила, български и външни, основно руски, антидемократични сили осъществиха контрол върху политическите процеси в България и реализираха своите корпоративни и геополитически интереси", добави лидерът на ДОСТ.

"Не може и няма да има реална евроатлантическа интеграция, ако първо не се интегрираме помежду си тук. Ние двамата с г-н Местан трябва да дадем пример в този смисъл - за едно сътрудничество на равнопоставена основа.  Днес слагаме началото на един съюз, който ще промени България към по-добро. Не може да има противопоставяне на етническа или верска основа, ако искаме да бъдем последователен, силен член на ЕС и НАТО", заяви Николай Ненчев, като също подчерта, че съюзът няма за цел да се спечелят една или две общини, а ще е дългосрочен.

На пресконференцията Нуридин Исмаил заяви, че за него е чест да е кандидат-кмет на ДОСТ и БЗНС и обясни, че е направил своя избор с пълното съзнание, че натискът върху него ще е огромен, а атаките много. За момента той няма да става член на ПП ДОСТ. /обединението обаче ще излезе с пълна листа съветници в Хитрино.

Исмаил добави, че при изключването му от ДПС, с него напуснаха 19 кметове на села и 14 от 15-те общински съветници в Хитрино. "Тези хора чакаха днешния ден и най-вероятно това /влизане в новата коалиция - бел.ред./ ще направят и всички те - които са били изгонени и обидени, а трудът им остана незачетен", каза той.

Припомняме, че Нуридин Исмаил е четвърти мандат кмет на община Хитрино, досега издиган от ДПС. Партията на Доган го изключи през 2017-та.

ШУМ.БГ