Повечето стопани от Шуменско, които доброволно заклаха прасетата си, вече получиха държавната помощ от 300 лева за дезинфекция на дворовете си.

Раздаването на парите в брой - 223 хил. лв., започна по график вчера и ще приключи днес във всички общини на областта. На тези, които са заявили желание за превод по банкова сметка /общо 52 хил. лв./, сумите са наредени вчера.

Това стана ясно днес на заседание на Областната епизоотична комисия. 
Припомняме, че заради болестта Африканска чума по свинете в Шуменско 917 стопани заклаха доброволно своите прасетата.

Основна тема на днешното заседание на епизоотичната комисия бяха новите огнищата на болестта сред свободно отглеждани животни от породата Източнобалканската свиня в Смядово и Веселиново и гласуването на мерки за ограничаването й.

Собствениците на двете умъртвени стада ще бъдат обезщетени от държавата съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност по пазарни цени на база теглото на прасетата. "Стадата са загробени съгласно всички изисквания на пусто място на 10 - 12 километра от Смядово", съобщи председателят на Епизоотична комисия и областен управител на Шумен Стефан Желев.

Той подчерта важността на породата Източнобалканска свиня за България, която се отглежда само в 3 области на страната, и призова всички за максимална мобилизация и стриктно спазване на ограниченията и мерките с цел запазване на популацията.

В Шуменско свине от породата се отглеждат само в община Смядово. Стадата, без двете вече умъртвени, са 14. Общият брой на животните в тях е малко над 1400. Умъртвените от двете стада с огнища на болестта са 161. 

Днес комисията взе решение свободното пасищно отглеждане на домашни свине, включително от породата Източнобалканска свиня, незабавно да бъдат затворени и да се отглеждат затворено по начин, недопускащ контакт с диви свине.

Стопаните им пък да изградят временни огради и да осигурят безопасни коридори за придвижване на стадата до оградени терени за пашуване.

Зам.-кметът на Смядово Иван Кюркчиев обясни, че собствениците на стада от Източнобалканската порода вече са поискали помощ от общината. Те са изказали притеснение, че нямат възможности да заградят  бързо големи терени за паша, в които да приберат прасетата си, а също така нямат и достатъчно фураж от миналогодишна реколта за изхранването им. 

ШУМ.БГ