Министърът на туризма Николина Ангелкова ще покани руски туроператори да включат шуменския регион в програмите си за постоянни турове. Планира се обща среща на операторите от Русия с местната власт и туристическия бизнес.

Това е било съобщено днес на необявена предварително за медиите среща в Плиска.

На нея са присъствали представители на туристически бранш от Шумен, областният управител Стефан Желев и заместник-кметът по култура и образование на Шумен Найден Косев, съобщиха от Министерството на туризма. 

Според Ангелкова сега е точният момент за подобна среща с руснаците, защото се правят записванията за 2020 година.

"Културно-историческият туризъм е основен продукт и важен фактор за развитието на целия сектор", казала министър Ангелкова.

Тя е обяснила, че предстои обсъждане в Народното събрание на промените в Закона за туризма, които ще регламентират вписването и поддържането на  специален регистър на туристическите забележителности, фестивали и събития в регионите, както и задължения за лицата, които ги стопанисват. "Така ще се гарантира запазването на туристическите атракции и ще се даде възможност за секторно финансиране", уточнила министър Ангелкова.

Тя е благодарила на общината и областната управа на Шумен за подготовката на дискусията, както и за домакинството на „Дворът на Кирилицата“.

ШУМ.БГ