Община Шумен търси фирма за подновяване на хоризонталната и на вертикалната маркировка в града. Към пешеходните пътеки тип "Зебра" от кметството имат сериозно изискване - да издържи най-малко 36 месеца.

Това става ясно от обявената днес обществена поръчка на стойност за 321 600 лв. с ДДС.

"Вследствие на тежките метеорологични условия и увеличения трафик на транспортни средства по пътищата от общинската пътна мрежа, значителна част от пътната маркировка по улиците на град Шумен е компрометирана, като на много места липсва. В същото състояние се намира и сигнализацията с пътни знаци на територията на община Шумен", се казва в обявлението за конкурса.

Общинските специалисти явно са харесали използваната за първи път миналата година боя тип "студен шприц пластик", защото и сега искат пешеходните пътеки тип "Зебра", стоп линиите и защрихованите площи да са изпълнени с такава. За разлика от м.г. обаче сега искат фирмата да даде за 3 години гаранция.

Осовите и крайни линии, както и стрелките и паркоместата ще бъдат подновени с много по-евтината акрилатна боя. И за нея обаче се иска да издържи най-малко 12 месеца.

Върху новата маркировка ще се слагат и светлоотразителни перли за по-добра видимост през нощта.

Пътните знаци и стълбовете към тях трябва да са от стоманена поцинкована ламарина или тръби, като изискването е за 24 месеца гаранция.

ШУМ.БГ