Виктория Томова загуби от бившата №1 Наоми Осака в мач от втория кръг на тенис турнира в Осака. Българската тенисистка загуби с 5:7, 3:6 след 1.31 часа. Томова отправи предизвикателство към японката и игра на много високо ниво в началото на двата сета, но това не се оказа достатъчно за нещо повече от достойно представяне.

Томова стигна до основната схема на турнира, минавайки през квалификациите. В първи кръг тя победи Ализе Корне, за да си осигури двубой с Осака.

Срещата на българката с шампионката от Australian Open беше втора за нея срещу тенисистка от световния елит. През миналата година на "Уимбълдън" Томова игра срещу Серена Уилямс, но загуби.

Достигането до основната схема на надпреварата ще позволи на Томова да направи скок в световната ранглиста. След последното ѝ обновявяне тя ще се изкачи до 148-о място в света, което е изкачване с 33 позиции.

Българката започна отлично двубоя и успя да пробие бившата №1 още в първия гейм. Осака допускаше много неточности в играта си, които позволиха на Томова да затвърди пробива, като дори при първото си подаване трябваше да защити точка за пробив. Тя издържа на напрежението и успя да поведе с 3:0 след още един пробив.

Осака взе подаването на Томова още в следващия гейм, спирайки серията на българката, след което намали до 2:3.

Резултатът продължи да се движи гейм за гейм, когато в осмия Осака успя да пробие, за да възстанови равенството. От този момент нататък нищо в играта на българката не се получаваше, докато Осака стана много по-уверена на корта.

В последните четири гейма Томова спечели само един, като при 6:5 беше поставена под напрежение. Българката допусна пробив на нула, който завърши с двойна грешка и така сетът отиде в полза на Осака.

Бившата №1 в света успя да вземе първия сет, независимо че вкара едва 38% първи сервис и допусна четири двойни грешки. Японката обаче направи четири аса и записа 20 уинъра срещу едва шест за българката. Томова беше по-стабилна на сервис с 67%, но по-голяма част от точките ѝ дойдоха след грешки на Осака.

Вторият сет започна по същия начин, както и първият – с пробив на сметката на Томова. Тя го затвърди и поведе с 2:0, но след това допусна срив, за да може Осака да се върне и да изравни – 2:2.

Равенството се задържа до 3:3, но след това японката отново вдигна оборотите. Тя спечели подаването си на нула, след което проби Томова отново без да даде точка на българката. След това Осака не допусна изнеада и взе подаването си, за да спечели и втория сет с 6:3.

Японката реализира 13 аса в срещата, но направи и общо шест двойни грешки. Томова не успя да реализира нито една директна точка от начален удар, като завърши с три двойни грешки. Голямата разлика между двете дойде от ефективността в играта, както и процентът на спасени точки за пробив.

И двете имаха по осем шанса да пробият съперничката си, но Осака се възползва пет пъти, докто Томова само три. Бившата №1 в света направи общо 40 уинъра и 27 непредизвикани грешки, а българката – 12 уинъра и осем грешки.

Дневник