Натискът за отстраняване на Силвия Великова от радиоефира е започнал 10 дни преди 13 септември. Това разкри пред Би Ти ВИ доскорошният директор на програма "Хоризонт" на Българското национално радио (БНР) Ивайло Савов. Той беше набързо пенсиониран, малко преди опита за сваляне от ефир на дългогодишния водещ и съдебен репортер Силвия Великова.

Скандалът с опита за натиск върху Българското национално радио се разраства, а журналисти от радиото назоваха нещата с истинските им имена. Програма "Хоризонт" спря безпрецедентно за 5 часа миналия петък, 13 септрември. Ден по-рано съдебният журналист Силвия Великова беше свалена от ефир. Няколко часа по-късно - отново върната на работа. По нейни думи - след обаждане от премиера. Натискът за отстраняването й е бил оказван от генералния директор на БНР Светослав Костов в разговорите му със Савов.

"Зад тези разговори са се криели някакви "предварително поети ангажименти, някаква зависимост, която пораждаше и страх, и паника", смята Савов, но не знае защо Силвия Великова е трябвало да бъде извън ефира до 13 септември.

Според Савов неговото "пенсиониране е най-маловажното в цялата история", защото вече е бил поел ангажимент да се оттегли след изборите.

"Директорът на БНР Светослав Костов трябва да разкаже тази история, защото тя е важна, за да се разбере как се случват нещата в българските медии", смята Спасов, според когото трябва да се знае дали това не се е превърнало в модел на управление на българските медии.

"БНР има много белези в подобни конфликти за свободата на словото срещу "хора, решили да го подчинят", които са като "маяци" за журналистите", заяви Спасов, който е убеден, че на хората в журналистическата гилдия им е писнало, което е видно и от случилото се около отстраняването на Силвия Великова. Трябва да се даде отговор на въпроса "кой", за да се разкрие модела "кой", заяви Савов.

Дневник