Ученици от математическа гимназия "Д-р Петър Берон"-Варна спечелиха купата и златните медали в Националното ученическо състезание по дебати, което се проведе в Шумен. Отборът на 73-то СУ „Владислав Граматик“ - София взе сребърните отличия.

Съдиите определиха и участниците постигнали високи индивидуални резултати. Златният медал за най-добре справилия се говорител в дебатите спечели Михаела Стоянова от 73-то софийско училище, сребърният бе  за нейната съотборничка Кристина Макова и с бронзовия отличиха Бисер Ангелов от МГ "Д-р Петър Берон"-Варна. Сред индивидуалните участници Дерия Себайдин от Шумен се нареди на 7 място.

Награждаването бе в зала "Танцувална" в Младежкия дом, където по-рано днес се изявиха полуфиналистите - отборите на София и Шумен и тези на Пазарджик и Варна. Те дебатираха дали западните демокрации трябва да изземват реликви с историческо и културно значение от държави във военни конфликти. Отборите от столицата и Варна се представиха по-добре и се изправиха на финала с дебата – дали  младите трябва да предпочетат да работят на ниска заплата в НПО с кауза, която силно ги вълнува или предпочитат по-високата заплата на място, което няма значение за тях.

16 отбора с 48 участници от София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Шумен, Пазарджик и Троян дебатираха два дни по международни теми, по които са се готвили предварително, а освен тях съдиите определиха и теми, обявени непосредствено преди самите кръгове в състезанието, като на участниците бе дадено време да се подготвят. 

Главният съдия на състезанието и заместник - председател на Асоциация дебати -  България Елия Паночова отбеляза, че организацията на националната проява в Шумен е на много добро ниво. Висока оценка за участниците в състезанието даде и Захари, един от съдиите, който е от София, учи в Американския колеж и тренира в клуб „Дебати“ към колежа.

„Доволен съм, защото смятам, че в това състезание изгряват новите звезди на България. Повечето лица, които участват са нови. Хората, които видяхме на полуфиналите и финалите се занимават с дебати по-малко от година. Те не са имали достъп до установени треньори и това много ми харесва, защото са вложили много усилия и собствени умения“, сподели той.

Събитието, което се проведе със съдействието на Община Шумен, Алкомет АД и Супермаркети Bulmag ,  се организира от ученици на възраст между 15 и 19 години от пет шуменски училища - ППМГ „Нанчо Попович”, ПЕГ „Н. Й. Вапцаров“, ПГИ, СУ „Сава Доброплодни“ и СУ „Йоан Екзерх Български“, а домакини бяха  ППМГ „Нанчо Попович“ и Младежки дом.

ШУМ.БГ